Yapı Kredi Kültür Sanat’ta “Bir Arada”

Yapı Kredi Kültür Sanat’ta “Bir Arada”
Yapı Kredi Kültür Sanat, binanın mimarisinden yola çıkılarak geliştirilen “Bir Arada” isimli yeni bir sergi dizisine ev sahipliği yapacak. Bu kapsamda binanın iki kattan oluşan galeri mekânında iki ayrı kişisel sergiye yer...

Yapı Kredi Kültür Sanat, binanın mimarisinden yola çıkılarak geliştirilen “Bir Arada” isimli yeni bir sergi dizisine ev sahipliği yapacak. Bu kapsamda binanın iki kattan oluşan galeri mekânında iki ayrı kişisel sergiye yer verilirken ortada bulunan geniş sergi alanında iki sanatçının işleri birlikte sergilenecek.

“Bir Arada” sergi dizisi 3 Şubat - 2 Nisan 2023 tarihleri arasında Sena Başöz’ün “İyileşme Olasılıkları” ve Noor Abuarafeh’in “Fısıldama Metotları” isimli sergileriyle başlayacak. Serginin küratörlüğünü Didem Yazıcı ve Burcu Çimen üstlenecek.



İstanbul merkezli çalışan Sena Başöz ile Kudüs ve Rotterdam merkezli çalışan Noor Abuarafeh’in ortak noktaları arasında en belirgin olanı her ikisinin de arşiv üzerine çalışması. Her iki sanatçı da hayal ile hakikatin birbirine geçtiği alternatif dünyalar kuruyorlar.

Tarihin nasıl inşa edildiği, belgelendiği ve yorumlandığıyla ilgilenen sanatçılardan Sena Başöz, bireysel ve toplumsal travmalardan nasıl iyileşebileceğimiz üzerine olasılıklar hayal eden, bedenin merkezde olduğu gerçeküstü anlatılar kurarken Noor Abuarafeh tarih yazımını koleksiyonlar, ulus inşası ve kolonyal miraslar ilişkisi üzerinden ele alıyor.

Sanatçılar Sena Başöz ve Noor Abuarafeh sergi kapsamında performanslar da yapacak. Sena Başöz’ün ilk defa Türkiye’de gerçekleştireceği performansı “Slalom”, Yapı Kredi Kültür Sanat’ın erişimindeki arşivlerle yeniden yorumlanıyor. Performans, iklim krizi nedeniyle az kalan vakitte, doğanın güçleri karşısında hareket ederek donuk bir şekilde varlığına devam eden kurumsal arşivleri yeniden canlandırmayı ele alıyor. Noor Abuarafeh’in sergi kapsamındaki konuşma performansı “Son Müze: Müzeler Müzesi” (2017) ise müzelerin yakın geleceğini konu alıyor.