Yapı Kredi’den mevduatlara sınır

Yapı Kredi’den mevduatlara sınır
Yapı Kredi Bankası, 13 Haziran tarihinden itibaren 10 bin dolar, euro ve sterlinin altında döviz mevdutı kabul etmeme kararı aldı.Yapı Kredi Bankası müşterilerine gönderdiği mesajla, 13 Haziran tarihinden itibaren 10 bin dolar,...

Yapı Kredi Bankası, 13 Haziran tarihinden itibaren 10 bin dolar, euro ve sterlinin altında döviz mevdutı kabul etmeme kararı aldı.
Yapı Kredi Bankası müşterilerine gönderdiği mesajla, 13 Haziran tarihinden itibaren 10 bin dolar, euro ve sterlinin altında döviz mevduatı kabul etmeyeceğini duyurdu. Ayrıca banka 10 bin ile 25 bin dolar, euro ve sterlin arasındaki mevduatları da kabul etmesi için en az 3 ay vade olması şartını da getirdi.

Kararın nedeni aktif rasyosu mu?

Bankaları kreid vermeye zorlayan ve mevduata oranla daha az kredi veren bankaları cezalandırmayı öngören BDDK’nın aktif rasyosu kararı geçen ay devreye girmiş, daha sonra değişikliğe giden BDDK, daha önce 1,25 olan döviz mevduatının krediye dönüşmeyen kısmının 1,75 ile çarpılmasına karar vermişti. Yapılan bu değişiklik döviz mevduatı yüksek bankaların cezalandırılması anlamına geliyor. Yapı Kredi’nin aldığı kararın altında yatan sebep “aktif rasyosu” mu sorusunu akıllara getirirken, Reuters’a konuşan bir bankacılık sektörü kaynağı, bankanın “Aktif rasyosu”nu tutturduğunu, 10 bin dolar, Euro, Sterlin’in altında mevduat kabul etmeme kararının döviz mevduatının vade yapısının çok kısa olmasından kaynaklandığını öne sürdü.