YAPTIRIMLAR SINIRLI ETKİLEDİ ÇÜNKÜ TÜRKİYE, HİNDİSTAN VE ÇİN CAN SİMİDİ OLDU

YAPTIRIMLAR SINIRLI ETKİLEDİ ÇÜNKÜ TÜRKİYE, HİNDİSTAN VE ÇİN CAN SİMİDİ OLDU
İngiltere’de yayınlanan Financial Times gazetesi, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Batı’nın Moskova’ya uyguladığı yaptırımlara rağmen Rus ekonomisinin ayakta durmaya devam ettiğini yazdı.Yaptırımlar nedeniyle Moskova’nın...

İngiltere’de yayınlanan Financial Times gazetesi, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Batı’nın Moskova’ya uyguladığı yaptırımlara rağmen Rus ekonomisinin ayakta durmaya devam ettiğini yazdı.

Yaptırımlar nedeniyle Moskova’nın 640 milyar dolarlık döviz rezervlerinin yarısının dondurulduğu, önde gelen bankalarının birçoğunun uluslararası ödeme sisteminden çıkarıldığı ve Ural ham petrolünün varil başına yaklaşık 20 dolarlık bir indirimle satıldığı ifade edildi. Rusya’nın gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 40’ını oluşturan yaklaşık bin Batılı şirketin ülkedeki operasyonlarını kıstığı da vurgulandı.

Makalede tüm kısıtlamalara rağmen Rusya ekonomisinin pek çok kişinin beklediğinden daha iyi durumda olduğu ve yaptırımların Moskova’nın savaşma kabiliyetini henüz aşındırmadığı ifade edildi.

Rublenin istikrarının korumasında Rusya Merkez Bankası’nın sermaye kontrollerini dayatmasının ve faiz oranlarını keskin bir şekilde artırma yönündeki hızlı hamlelerinin etkili olduğuna değinildi.

Petrol fiyatlarının artmasının Rusya’nın indirimli satış yapmasını dengelediği; Çin, Hindistan ve Türkiye’ye artan satışların AB’ye azalan ihracatın etkisinin giderilmesine yardımcı olduğu ifade edildi.

Yazıda yaptırımların Rusya’ya maliyetinin zamanla artacağı belirtildi, Avrupa ülkelerinin nüfuslarını enerji fiyatlarındaki artışa daha iyi hazırlaması gerektiği ve Pekin, Delhi ve Ankara’yı Moskova’ya yardım etmekten vazgeçirme çabalarını hızlandırması gerektiği ifade edildi.