Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu: DSP kayıt dışı yönetiliyor

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu: DSP kayıt dışı yönetiliyor
Candan YıldızEski Başbakan Bülent Ecevit’in kurucusu olduğu Demokratik Sol Parti’nin “kayıt dışı” yönetildiği iddiasıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.Aralarında görevden alınan il...

Candan Yıldız

Eski Başbakan Bülent Ecevit’in kurucusu olduğu Demokratik Sol Parti’nin “kayıt dışı” yönetildiği iddiasıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

Aralarında görevden alınan il ve ilçe başkanları, eski milletvekilleri, aktif üyelerinin bulunduğu sekiz kişi, siyasi partileri denetlemekle yükümlü Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Eski CHP Konya Milletvekili, avukat Atilla Kart tarafından hazırlanan dosyada mevcut yönetimin hem genel merkez hem de il ve ilçe örgütlerinde “keyfi, sorumsuz, yasa tanımaz uygulama ve işlemler, sahtecilik” yaptığı belirtildi.

Suç duyurusunda iddialara ilişkin şu deliller sunuldu:

DSP’de bazı isimler hem il başkanı hem PM üyesi hem de genel başkan yardımcısı görünüyor.

Oysa “2820 Sayılı Siyasi Partiler Yasasının 6/ son maddesi;"... Kimse, bir Partinin birden fazla teşkilat birimine üye kaydolamaz, aksi halde son kayıt tarihinden önce yapılmış olan üyelik kayıtları geçersizdir" diyor.

Trabzon, Düzce, Manisa, Sinop, Erzincan, Gaziantep, Hatay, Antalya ve Eskişehir'de ise il binası da yoktur, ilçe binaları da yoktur.

Bu konu, özellikle şu bakımlardan önemlidir; üye kayıtları yasaya uygun yapılmamaktadır. İl ve ilçelerdeki DSP binalarının adresleri gerçeği yansıtmadığı için, üye kayıtları sahte ve farazi adreslere göre yapılmaktadır. Düzenlenen belgelerin maddi ve yasal dayanağı olmadığından, hem sahte belge düzenlenmesi, hem de görevin kötüye kullanılması hali söz konusudur. Doğal olarak, üye kayıtlarının da maddi gerçeğe aykırı olması söz konusudur. Üye kayıtlarının, giderek "sahte belgelerle" düzenlendiğine dair bulgular ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda; kimin hangi görevi sürdürdüğü belli değildir.

İl ve İlçe başkanlarıyla, yönetim ve yönetim kurulu üyelerinin görevden alınmaları sürecinde hukuksuzlukların yapıldığı, partinin seçimlere katılmasıyla ilgili çalışmalarda sahte belgeler düzenlendiği anlaşılıyor. 

DSP’nin resmi web sitesinin il başkanlıklarıyla ilgili bölümün boş olduğu görülüyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusunda “Suç ilişkilerinin sahte belge’ düzenlenmesi, ‘görev ve yetkinin kötüye kullanılması’ pahasına gerçekleştirildiği” belirtilerek, DSP Genel Merkezi ve bağlı birimlerin kayıtlarının "ivedi" olarak incelenmesi ve soruşturulması, soruşturma aşamasında "idari ve yasal tedbirlerin" alınması, inceleme ve soruşturma sonucunda; hukuki ve cezai yaptırımların uygulanması talep edildi.

Avukat Atilla Kart, Gazete Pencere’ye yaptığı açıklamada da şöyle konuştu:

“Partinin il ve ilçe adresleri yok. İl ve ilçe başkanlıklarının adresleri sahte. DSP’nin tüzel kişiliği kayıt dışı yönetilir hale geldi.

Ankara 1. Sulh Hukuk Mahkemesi de “Kayyım Heyeti Tayinine" karar verilmesi talebimizi reddetti. Buna da karşı da istinafa başvurduk.

Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığımız ceza soruşturması başvurumuzda da bir ilerleme yok. Acaba sorun DSP’nin Cumhur İttifakı’nı desteklemesi mi? Bu incelemeler ‘hakkıyla yapılacak mı?”

DSP Genel Başkanı, PM kararına rağmen Cumhur İttifakı’nı destekledi

14 Mayıs seçim sürecinde Demokratik Sol Parti’nin en yetkili karar organı Parti Meclisi’nden Cumhur İttifakı’nın desteklenmemesi yönünde  kararı çıkmasına rağmen, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ve Başkan Yardımcıları Hasan Erçebeli, Ejder Onursal AKP’den milletvekili adayı oldu. Adaylardan sadece Önder Aksakal milletvekili seçildi.

DSP içinde huzursuzluk yaratan bu gelişmeler sonrası çok sayıda il başkanı Millet İttifakı’nı destekleyeceğini açıklamıştı.