YASAKLAR BUNALTTI

YASAKLAR BUNALTTI
Pandemi kısıtlamalarının sona ermesi, baharın gelmesiyle doğa yeşerirken ve sokaklar insanlarla dolup taşarken sosyal hayatın da canlanması bekleniyordu. Ancak müzik yasağının devam ettirilmesi kararı sektörün canını yakarken...

Pandemi kısıtlamalarının sona ermesi, baharın gelmesiyle doğa yeşerirken ve sokaklar insanlarla dolup taşarken sosyal hayatın da canlanması bekleniyordu. Ancak müzik yasağının devam ettirilmesi kararı sektörün canını yakarken bununla da kalınmadı.

Şimdilerde müzik sektörü şehirlerdeki festivaller ve konserlerle içinde bulunduğu sıkıntıyı bir parça da olsa hafifletmeyi beklerken bu kez sanatçıların konserleri iptal edilmeye başlandı. Bunlar yetmezmiş gibi ODTÜ Bahar Şenlikleri kapsamındaki konserler de iptal edildi.

Aynur Doğan’ın Kocaeli Derince konserinin iptali ile başlayan süreçte hemen her güne bir sanatçının konserinin iptal edilmesi haberiyle başlanıyor. Doğan’ın dün de Bursa konseri iptal edildi.

Doğan, Niyazi Koyuncu, Metin-Kemal Kahraman, Apolas Lermi, ve Mikail Aslan’dan sonra dün de Melek Mosso ve Mem Ararat da konserleri iptal edilen sanatçılar arasına katıldı. Mosso, Isparta Uluslararası Gül Festivali'nde 3 Haziran'da konser verecekti.


KONSER AHLAKSIZLIĞI ÖZENDİRİYORMUŞ
Milli Gençlik Vakfı ve Anadolu Gençlik Derneği Isparta Şubesi, belediyenin “halkın inanç ve gelenekleriyle uyuşmayan” konserler düzenlendiğini iddia etti. Konserin, “Ahlaksızlığı özendirdiği” savunulan açıklamada, “Ekonomik olarak zor zamanlardan geçtiğimiz bu zamanlarda halkımızın vergileriyle düzenlenen, gençlerimizin ahlaki erozyona sebep olan bu tür etkinlikler halkımız nezdinde kabul görmemekte ve rahatsızlık oluşturmaktadır. İlerleyen günlerde düzenlenecek Gül Festivali’nde yer verilecek olan Melek Mosso isimli şarkıcının konseri bu rahatsızlığı ayyuka çıkarmıştır. Ahlaksızlığı özendiren hiçbir şarkıcı halkımız nezdinde sanatçı olarak kabul görmeyecektir. Bu ve benzeri şarkıcıların Isparta’mız da yeri yoktur” denilerek konserin iptal edilmesi istendi.

“SİZ DE SAHNEYE ÇIKMAYIN” ÇAĞRISI
Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen de bu açıklamanın ardından Twitter hesabından konserlerin afişini yeniden paylaştı. Mosso’nun konserine burada yer verilmediği görüldü. Derya Uluğ ve Funda Arar’ın konser programı ise değişmedi. Mosso’nun konserinin iptal edilmesine tepki gösterenler, Derya Uluğ ve Funda Arar’a da konsere çıkmamaları çağrısında bulundular.

KADINLIĞIMI SORGULAMAK ONLARA KALMADI
Konserinin iptal edilmesine Mosso, Twitter hesabından yaptığı paylaşım ile tepki gösterdi. Mosso, "Ben bu ülkenin kadınıyım. Fikirlerimle, vizyonumla, hayallerimle her yeni gün geleceğe sanatımı işliyorum. Genci yaşlısı milyonlarca sevenim var. Birkaç kendini bilmeze kalmadı benim ahlakımı sorgulamak, kadınlık onuruma laf atmak. Bu zihniyetteki insanlar kendi yüreklerindeki karanlığı ve sapıklığı bizim hayatımıza da sokmaya çalışıyorlar ama buna asla izin vermeyeceğim, vermeyeceğiz… Ben Isparta'ya elbet gidecek ve şarkılarımı söyleyeceğim. Bugün olmazsa yarın sarılacak kalplerimiz" paylaşımını yaptı.

AKŞENER'DEN MOSSO'YA DESTEK
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, AK Parti’li Isparta Belediyesi tarafından konseri iptal edilen Melek Mosso’ya destek amacıyla sanatçı Bergen’in “Yıllar Affetmez” şarkısını “Gideni götürür, sandık affetmez” yorumuyla paylaştı. Meral Akşener yorumunun altına “Melek Mosso” etiketini de ekledi.

BURSA’DA BİR YASAK DA MEM ARARAT’A
Sanatçı Mem Ararat'ın 29 Mayıs’da Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde vereceği konser, Bursa Valiliği tarafından "kamu güvenliği" gerekçe gösterilerek iptal edildi. Ararat, iptal haberinin ardından bir paylaşım yaparak, "Kürtçe'nin bütün ağız ve lehçelerinden şarkılarımızı söylemeye devam edeceğimizden hiç kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.

KARTAL'DAN KOYUNCU'YA ÇAĞRI
Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Pendik Sahil Meydanı’nda vereceği konser Pendik Belediyesi tarafından yasaklanan Niyazi Koyuncu’yu, Kartal Kitap Fuarı’nın açılışına davet etti.

Yüksel, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Kartalımızın sahneleri sana her zaman açıktır sevgili Niyazi Koyuncu. 10 Haziran’da başlayacak Kitap Fuarımızın açılışını birlikte yapmak için seni Kartal’a davet ediyoruz” yazdı.

Davete sosyal medya üzerinden yanıt veren Koyuncu, Yüksel’e teşekkür ederek “Nazik davetiniz için ve daha kıymetlisi, desteğiniz için çok teşekkür ederim. Orada olup şarkılarımızı özgürce tüm halkımızla beraber söyleyeceğiz” dedi.

SİYASET VE SANAT DÜNYASINDAN İPTALLERE YOĞUN TEPKİ

Belirli çevrelerin yaptığı çağrılara kulak vererek adeta ayrımcılık yaparak sanatçıların konserlerinin tek tek iptal edilmesine siyaset ve sanat çevrelerinden tepkiler yükseldi. İptal kararları, sosyal medyada yoğun olarak eleştirildi. Bu eleştirilerden bir kısmı özetle şöyle:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi: Yasakçı, kutuplaştıran, ayrıştıran zihniyet için bahane bitmiyor. Anadili, siyasi görüşü, yaşam tarzı, kıyafet tercihi hatta cinsiyeti… Ülkenin dört bir yanında susturulmak istenen seslere #MelekMosso eklendi. Sanatçı üzerinden ahlâk bekçiliği AHLAKSIZLIĞINA alışmayacağız!

Nükhet Duru: Melek Mosso ahlaksızlığı tetikliyormuş, Aynur Doğan ‘uygun değil’miş, Ezgi Mola tecavüze tepki verdiği için suçluymuş, Melis Sezen’in sutyensiz elbisesi ‘suç’muş, Ece Seçkin kutlama için ‘Bayan’mış! Kadın sanatçıları sindiremezsiniz, coşkuyla seyircimizle kalmaya devam edeceğiz.


Sabahat Akkiraz: Şarkıcı Melek Mosso’nun Isparta konseri ‘Milli ve Manevi değerlere AYKIRI’ diyen birkaç kurumun baskısıyla belediye tarafından iptal edilmiş, yasaklanmış. Eskiden bu festivalde sahne alan birisi olarak kararı yanlış buluyorum. Müziği yasaklamaya bahane bunlar. Müzik susmaz. Susmayacak.

Ceylan Ertem: (Mem Ararat’ın Bursa konseri) 3 gün kala tüm hazırlıkların tamamlandığı, biletlerin tamamının tükendiği konsere iptal kararı. Dev bir bavulla bizi memleketin kapısına koymak mı istenen?

Şahan Gökbakar: Melek Mosso’ya yapılan şeyin karşısında sessiz kalmıyorum ve valiliğin aldığı bu kararı kabul etmiyorum. Gençlerin ahlakını kontrol etmek sizin işiniz mi? Rahat bırakın artık gençleri. Bırakın herkes isteği gibi yaşasın…

Hayko Cepkin: Bu kararlar tesadüf değildir. Üst üste gelmesi rastlantı hiç değildir. Herhangi bir çözüm ve destek bulunmaması da ağır bir hüzün konusudur. Yalnızız. Boşuna ‘şöyle çokuz’ ‘böyle boluz’ yapmaya gerek yok.

Ozan Çoban: Yobaza karşı laikliği, şovenizme karşı kardeşliği savunmak zorundayız. Evet özgürce konser vermek için, evet hepimiz için ve evet bu da politik bir mücadele. Çünkü baştan aşağı politik bir saldırı var sanata, cevap da politik olmadıkça bir yere varılamıyor.

YASAKLAR MECLİS GÜNDEMİNDE
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay ve HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, konser yasakları ve iptallerini Meclis gündemine taşıdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Atay, “Eğlence sektörü çalışanları, kademeli normalleşme sürecinde işletme faaliyetlerinin sınırlandırılmasına, müzik yasağının kaldırılmamasına ve farklı alternatifler yaratılmamasına tepkiliyken her geçen gün basına yansıyan keyfi yasaklamalar ve iptal edilen etkinlikler nedeniyle sanatçılar yine mağdur edilmektedir” ifadelerini kullandı.

Atay, Soylu’ya, “Bu yasak ya da iptal kararlarının talimatı sizin tarafınızdan mı verilmektedir? Uygulanan bu yasak veya iptal kararlarının gerekçeleri nelerdir? Yasaklanan ya da iptal edilen konserler nedeniyle mağdur olan yüzlerce sanat emekçisinin maddi zararı karşılanacak mıdır” sorularını yöneltti.

HDP’li Hatimoğulları da Soylu’dan konser yasaklarının gerekçelerinin açıklanmasını istedi.