“Yaşamak” için öldüler

“Yaşamak” için öldüler
Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesiyle birlikte daha iyi bir yaşama kavuşmak umuduyla ülkeden ayrılmak isteyen Afganlılar, ucunda ölüm olsa da Kabil Havaalanı’nda ayrılmıyor veya alana ulaşmaya çalışıyorlar....

Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesiyle birlikte daha iyi bir yaşama kavuşmak umuduyla ülkeden ayrılmak isteyen Afganlılar, ucunda ölüm olsa da Kabil Havaalanı’nda ayrılmıyor veya alana ulaşmaya çalışıyorlar. Ülkedeki zorlu bir yaşamı geride bırakmaya hazırlanan asker ve siviller, “hayatta kalmak” için çıktıkları yolda, peş peşe gelen patlamalarda hayatlarını kaybettiler.

Sabah saatlerinde ABD, Britanya ve Avusturalya, Kabil Havaalanı’nda terör saldırısı tehdidi nedeniyle, “Bölgeden ayrılın” uyarısı yayınladı. Akşam saatlerinde ise Kabil peş peşe patlamalarla sarsıldı. BBC Türkçe’ye göre patlamalarda 12’si asker 60 kişinin hayatını kaybettiği saldırıları IŞİD üstlendi. Patlamalardan birinin, ABD askerlerinin kontrollü mühimmat imhası sırasında meydana geldiği öğrenildi.

İLK UYARI BİDEN’DAN

Kabil Havaalanı’na terör saldırısı yapılacağına ilişkin ilk uyarı önceki gün ABD Başkanı Joe Biden’dan gelmişti. Dün sabah ise ABD, İngiltere ve Avustralya, peş peşe Kabil Havalimanı'na yönelik terör saldırısı tehdidi olduğunu açıklayarak, “Bölgeden ayrılın" uyarısında bulundu.

The Guardian’da yer alan habere göre, üç ülke de Afganistan’dan ayrılmak isteyen insanları, özel olarak Kabil Havalimanı’na yönlendirilmedikleri sürece bölgeye gitmeye çalışmamaları söylendi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın uyarısında Kabil Havalimanı’na ilişkin “Abbey Kapısı, Doğu Kapısı ve Kuzey Kapısı’nda olanlar acilen oradan ayrılmalı” denildi.  Uyarıda, yalnızca bir ABD hükûmeti temsilcisinin çağrısı olursa bölgeye gitmeleri söylendi.

AKŞAMA DOĞRU PATLAMA

Bu uyarıların ardından akşama doğru Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı dışında intihar saldırısı düzenlendi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, havalimanının dışında en az iki patlama meydana geldiğini belirtti. Kirby, patlamanın birinin havalimanının Abbey Kapısını'nın yanında, diğerinin de Baron Oteli'nin yakınlarında meydana geldiğini belirtti.

İLK AÇIKLAMA 13 ÖLÜ

Bir Taliban yetkilisi, Reuters'a yaptığı açıklamada, Kabil Havalimanı dışındaki patlamanın aralarında çocukların da bulunduğu en az 13 kişinin ölümüne neden olduğunu duyurdu. Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, olayın "ABD güçleri tarafından güvenliğin sağlandığı alanda" meydana geldiğini açıkladı.

MSB’DEN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada da "Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur" denildi.

12 ABD ASKERİ ÖLDÜ

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, saldırılarda 12 ABD askerinin hayatını kaybettiğini, 15'inin yaralandığını açıkladı. ABD Merkez Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Kenneth F. McKenzie, yaklaşık bin ABD askerinin hala Afganistan'da olduğunu açıkladı.

EN AZ 60 ÖLÜ VE IŞİD ÜSTLENDİ

Saat 22.50’de AA,  Kabil'de meydana gelen patlama sayısının 6 olduğuna ilişkin haber yayınladı. Patlama sayılarıyla birlikte ölü sayısı da arttı. BBC Türkçe’ye göre, patlamalarda en az 60 kişi öldü, 140 kişi yaralandı; saldırıları da terör örgütü IŞİD üstlendi.

KONTROLLÜ İMHADA PATLAMA

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, gece yaptığı açıklamada da patlamanın, ABD güçleri tarafından kontrollü olarak imha edilen mühimmattan kaynaklandığını açıkladı.

FRANSA ELÇİSİNİ ÇEKTİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Kabil Büyükelçisinin şimdilik Afganistan’da kalmayacağını söyledi.