Yayın ihalesine TRT uzatması

Yayın ihalesine TRT uzatması
Türkiye Futbol Federasyonu’nun 2024-25 sezonundan itibaren üç yıl boyunca Süper Lig ve Birinci Lig maçlarının yayıncısını belirleyecek ihale son anda ertelendi. TFF’den yapılan açıklamada teklif veren 2 yayıncının tekliflerinin...
Türkiye Futbol Federasyonu’nun 2024-25 sezonundan itibaren üç yıl boyunca Süper Lig ve Birinci Lig maçlarının yayıncısını belirleyecek ihale son anda ertelendi. TFF’den yapılan açıklamada teklif veren 2 yayıncının tekliflerinin yetersiz bulunduğu ve 2 Mart’a kadar tekliflerini güncellemeleri için süre verildiği belirtildi. Peki süreç nasıl gelişti, neler yaşandı?

Gazete Pencere

14 Şubat’ta ilk teklif zarfları açıldığında BeIN Sports’un 3.9 milyar TL, Saran Group’un ise 140 milyon euro (4.3 milyar TL) teklif verdiği anlaşılmıştı. Teminat mektubunu veren tek kurum da Saran Group oldu. beIN Sports, 2022’de ihale sürecinde olduğu gibi yine teminat mektubu vermedi.

Kulüpler Birliği adına Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ’ın yanı sıra TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ile yöneticilerin bulunduğu komisyon Saran Group yöneticilerini dinledi.

Saran Group ihale süresinin üç yıl değil beş yıl olmasını talep etti ve teklifini yükseltti. Yeni yapılan teklife göre ödenecek rakam yıllık ortalama 150 milyon euro’ya denk geliyordu. TFF, Saran Group’un ‘son rakam’ olarak verdiği teklifi beklemeye aldı ve beIN Sports’tan yanıt istedi.

beIN Sports TFF’ye tekliflerinin değişmediğini ve bir artış yapmacaklarını bildirdi. Bunun üzerine Saran’la bir kez daha görüşüldü ve yıllık 150 milyon euro’nun tek kalemde peşin olarak ödenmesini istedi ancak Saran Group peşin ödeme talebini reddetti.

İki kurumun da tekliflerini yükseltmemesi üzerine ihale süresi ertelendi. TFF ve Kulüpler Birliği, bu sene euro bazında 80 milyon euro’nun da altına düşen yayın ihalesi gelirini artırmak için 2022 ihalesinde olduğu gibi TRT kartını açmaya hazırlanıyor. 14 Haziran 2022’de Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, "beIN SPORTS ile 2.2 milyar TL karşılığında 2 yıllık anlaşma sağladık. Bu rakam, kulüplerimizin de istediği rakamdan daha yüksek. Kulüpler Birliği de bu anlaşmaya onay verdi" açıklamasını yapmıştı.

beIN Sports o ihalede de teklifini TL olarak vermiş ve teklifini yükseltmemişti. Yaşanan kriz, TRT’nin 1. Lig maçları ve Süper Lig özet görüntüleri 2 milyon euro’ya satın alması ile aşılmıştı. İlerleyen süreçte TRT’nin beIN Sports’a 1. Lig maçları ve Süper Lig özetleri için 20 milyon euro verdiği ortaya çıktı. Yani kulüplerin istediği ancak beIN Sports’un vermediği farkı TRT ödemiş, kriz çözülmüştü.

Kulislerde, TFF ve Kulüpler Birliği’nin bir kez daha TRT kartını açmaya hazırlandığı konuşuluyor. Katarlı medya devi beIN’in teklifinin (3.9 milyar TL- yaklaşık 118 milyon euro) kalan kısmının yine benzer formülle, yani 1. Lig maçları + Süper Lig özetlerini TRT’ye verilip aradaki farkın TRT üzerinden kulüplere aktarılması planlanıyor. TFF ve Kulüpler Birliği, yıllık peşin olursa 150 milyon, taksitler halinde ödenecekse 200 milyon euro gelir elde etmeyi hedefliyor. Ancak TRT’nin UEFA’dan tarihinde ilk kez Avrupa kupaları maçlarının (Şampiyonlar Ligi+ Avrupa Ligi+ Konferans Ligi) 3 yıllık yayın haklarını satın alması, TFF’nin planının önündeki en büyük engel. TRT, Avrupa kupaları yayınlarına yaptığı yatırım nedeniyle 30 milyon euro’yu aşan (Kulüplerin gerçek talebi kabul edilirse 72 milyon euro) farkı vermekte pek de gönüllü değil.

Kulüpler ise TRT konusunda ısrarlı. Kesilen vergiler ve özellikle dizi ihracatı ile 2022’yi 141 milyon euro karla kapatan ve artıda olan TRT’nin futbolu süspanse etmesi bekleniyor. Sonuç olarak teklif veren iki kurum, 2 Mart’ta yeni bir artışa gitmezse yeniden TRT’nin kapısının çalınması kaçınılmaz gibi görünüyor.