Yazın görülen Kovid-19 belirtileri: Kusma, ishal, bulantı

Yazın görülen Kovid-19 belirtileri: Kusma, ishal, bulantı
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, koronavirüs vakalarında farklı belirtilerin ortaya çıktığını söyleyerek, "Koronavirüsün birçok etkisi var. Yaz ayında bulantı, kusma ve ishal en çok görülen belirtiler oldu. Klasik...

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, koronavirüs vakalarında farklı belirtilerin ortaya çıktığını söyleyerek, "Koronavirüsün birçok etkisi var. Yaz ayında bulantı, kusma ve ishal en çok görülen belirtiler oldu. Klasik olan öksürük, ateş ve nefes darlığı idi. Halen öksürük, yüksek ateşi görüyoruz; ama bunların yanında bulantı, kusma ve ishali de görüyoruz. Ciltte döküntü, koku kaybı da halen görülen semptomlar. Mayısta kemik ve eklem ağrıları yoğun görülmeye başlanmıştı. Haziran ayı itibarıyla yüksek ateş belirtisi devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır'da vakalar 4 günde yüzde 15 arttı

Diyarbakır’da son dört günde koronavirüs vakalarında yüzde 15 artış yaşandı. Dicle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen artışın, “yanlış maske kullanımı” ve fiziki mesafeye uyulmamasından kaynaklandığını söyledi. Artışın nedeninin dikkatsizlik olduğuna dikkat çeken Çelen, “Lütfen siyah bez maskeleri ya da renginden bağımsız bez maskeleri kullanmayalım. Bunlar tekrar yıkanabilir ve kullanılabilir diye belki kolay geliyordur ama bunların etkinliği, koruyuculuğu yüzde 10’un altındadır" dedi.

Virüsün yeni bir özelliği keşfedildi

Sri Lanka Ulusal Hastanesi doktorları, 17 yıl önce SARS salgınına yakalanan hastaların sağlık durumunu inceledi. Bu virüsün yüzde 80 oranında Kovid-19’a benzediği sonucuna ulaştılar. Bununla birlikte, birçok hastada iyileştikten sonra yorgunluk şeklinde tezahür eden post-viral sendromunun geliştiği ortaya çıktı. Koronavirüsün bu özelliği, Kovid-19 patojeninin, birçok dokuda bulunan ACE2 proteinleriyle olan bağlantısıyla açıklandı.

DSÖ: Remdesivir umut veren tek ilaç

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilisi Dr. Soumya Swaminathan, koronavirüse karşı geliştirilen ilaçlar arasında sadece Remdesivir’in testlerinin “umut verici sonuçlar ortaya koyduğunu” söyledi. Swaminathan, “Şimdilik araştırmalar, bu ilacı kullanan hastaların daha hızlı iyileştiğini gösteriyor. Remdesivir kullanan hastalar 11 günde iyileşirken ilacı almayan hastalarda bu süre 15 gün oldu” dedi.

ABD STOKLARI ALMIŞTI

Geçen günlerde, ABD’nin korona tedavisinde kullanılan ‘Remdesivir’ adlı antiviral ilacın neredeyse dünyadaki tüm stokunu satın aldığı belirtilmişti.