Şimşek Aşkı Depreşti

Şimşek Aşkı Depreşti
“Faiz sebep enflasyon sonuç” tezinin sahibi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yönetimindeki hükümet, ekonomideki kötü gidişi durdurabilmek için çareler arıyor. Bir dönem ekonomi yönetiminde görev alan ve sıkıntılı sürecin...

“Faiz sebep enflasyon sonuç” tezinin sahibi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yönetimindeki hükümet, ekonomideki kötü gidişi durdurabilmek için çareler arıyor. Bir dönem ekonomi yönetiminde görev alan ve sıkıntılı sürecin sonunda Erdoğan ile yolları ayrılan Mehmet Şimşek’in yeniden göreve getirilmesi için çaba gösterildiği öne sürülüyor.
Dizginlenemeyen enflasyon, bastırılmasına rağmen kurlardaki artışın üzerine bir de 11 ildeki depremin yarattığı yıkım eklenince ülke ekonomisi, dibin dibini görmeye doğru ilerliyor. Önümüzdeki seçimleri kazanmak için ekonomiyi düzlüğe çıkarması gereken iktidarın, çareyi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının yanı sıra ABD ve İngiltere vatandaşlığı da bulunan Mehmet Şimşek’i yeniden ekonominin başına getirmekte bulduğu iddia ediliyor.


AKP İLK YILLARINA DÖNMEYİ PLANLIYOR
Reuters’a konuşan, AKP’nin taslak seçim beyannamesine hakim dört yetkili, partinin ilk yıllarındaki ekonomi ilkelerine ve serbest piyasa ekonomisi politikalarına dönüşü planladığını söyledi. İsimlerinin gizli kalmasını isteyen yetkililer, Erdoğan’ın ekonominin başına eski başbakan yardımcısı ve maliye bakanı Mehmet Şimşek’i getirmeyi planladığını belirtti. Reuters, Şimşek’in uluslararası finans çevrelerinde çok saygın bir isim olduğu yorumunu yaptı.
Taslak beyannamenin AKP’nin son dönemde izlediği “Yeni Ekonomi Modeli”ne referans vermeyeceği ve partinin geçmişte izlediği daha ortodoks (genel kabul görmüş) politikalara dönüşü içerdiği aktarıldı.
Üst düzey bir hükümet yetkilisi de “Yeni Ekonomi Modeli”ne hiçbir gönderme yapılmayan beyannamede, AKP’nin daha önceden savunduğu “enflasyonla mücadele, kamu sektörünün hesap verebilirliği ve ihale süreçlerinin şeffaflığı” gibi noktalara vurgu yapıldığını belirtti.
14 Mayıs’taki seçimlerin, Erdoğan’ın 20 yıllık iktidarının en zorlu seçimleri olacağını belirten Reuters, AKP ve Şimşek’in konuyla ilgili yorum yapmadığını da ekledi.


EKONOMİDE RADİKAL DEĞİŞİKLİK BEKLENTİSİ
Reuters’a konuşan üst düzey AKP’li yetkili, beyannamenin kabulü için Erdoğan’ın son onayın gerektiğini ancak şu ana kadar herhangi bir muhalefet şerhi iletmediğini ekledi. Yetkili, “Kabul ederse bu hem kabinede hem de ekonomi yönetiminde radikal değişimler getirecektir” dedi ve Şimşek’i işaret etti; “Tüm Türkiye Şimşek’in yaklaşımını ve başarısını biliyor. Eğer görevi alırsa, ekonomi politikalarında, bürokrasi ve kabine üyelerinde radikal değişimler kaçınılmaz olur.”
Reuters’a göre Erdoğan’ın popülaritesini yitirmeye başlamasının ana sebeplerinden biri, düşük faize dayalı bir ekonomi politikası izlemesi sonucu Türk lirasının değer kaybetmesi ve yaşam standartlarının düşmesi.
Haberde Türkiye’nin artan enflasyonla mücadelede, 2021 yılında geleneksel para politikalarını, yani borçlanma maliyetini artırmaya yönelik küresel eğilimi bırakarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası’na çağrılarıyla faiz indirimine gittiği hatırlatıldı.