‘Yeni ekonomi modeli’ne inanç yok: Cari açık beklentisi 38 milyar dolar

‘Yeni ekonomi modeli’ne inanç yok: Cari açık beklentisi 38 milyar dolar
Tarihi rekor seviyelere ulaşan enerji ithalatı sonrası Reuters'ın anketine göre şubatta cari açığın 5,5 milyar dolara gelmesi bekleniyor. AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Ben ekonomistim. Ne yaptığımızı iyi biliyoruz’...

Tarihi rekor seviyelere ulaşan enerji ithalatı sonrası Reuters'ın anketine göre şubatta cari açığın 5,5 milyar dolara gelmesi bekleniyor. AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Ben ekonomistim. Ne yaptığımızı iyi biliyoruz’ diye savunduğu ve cari fazla verme temeli üzerine kurulu ‘yeni ekonomi programı’ ocak ayında 7,1 milyar dolar ile rekor cari açık sonrası bir kez daha hayal kırıklığı yaratmıştı.

Reuters’ın toplam 13 kurumun katılımıyla düzenlediği ankette şubat için cari açık tahminleri 4,7 milyar dolarla 6,2 milyar dolar bandında. Ankette 2022’ye ilişkin beklentiyse 29 milyar dolardan 38,25 milyar dolara revize edildi.

SAVAŞ, İTHALAT FATURASINI KABARTTI
Hükümet kanadından açıklanan yeni ekonomi modeli, ihracat artışıyla cari fazla verme ve bu yolla kurlardaki yükselişi dengeleme üzerine kurulsa da, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle özellikle artan petrol fiyatları Türkiye'nin ithalat faturasını kabarttı.