Yeni krizin adı: Donetsk ve Luhansk

Yeni krizin adı: Donetsk ve Luhansk
Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rus parlamentosunun alt kanadının (Duma) Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı iki bölgeyi bağımsız olarak tanımasını kınadı.Voice of America’nın haberine göre Duma, önceki günkü...

Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rus parlamentosunun alt kanadının (Duma) Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı iki bölgeyi bağımsız olarak tanımasını kınadı.

Voice of America’nın haberine göre Duma, önceki günkü oylamada Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’den, 2014 yılında dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’i iktidardan indiren devrim hareketinden sonra Ukrayna’dan bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk ve Luhansk bölgelerini halk cumhuriyetleri olarak tanımasını talep etti.

Avrupa Birliği (AB) Moskova’yı, Duma’daki oylama doğrultusunda hareket etmemeye çağırdı. Duma’da yapılan oylamanın onaylanması, Rusya ve Batılı ülkeler arasında Rusya’nın Ukrayna sınırında askeri varlığını yoğunlaştırdığı bu dönemde gerginliği daha da tırmandırabilir.

Blinken de açıklamasında, ‘’Bu kararın uygulanması, Ukrayna'nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü daha çok tehlikeye atar, uluslararası hukuku ihlal eder, Rusya’nın krize barışçı çözüm getirmek için diplomasiye başvurma taahhüdüne gölge düşürür” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitry Kuleba, Duma’nın onayladığı Donbass tasarısını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) taşıyacaklarını açıkladı.