Yılmaz Tunç, AYM’nin Can Atalay kararını değerlendirdi: Yetkisizlik nedeniyle ret kararı vermesi gerekirdi

Yılmaz Tunç, AYM’nin Can Atalay kararını değerlendirdi: Yetkisizlik nedeniyle ret kararı vermesi gerekirdi
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç,  Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin CHP ve Atalay’ın avukatlarının yaptığı başvuru hakkında verdiği kararı değerlendirdi. Bakan Tunç, “Yetkisizlik nedeniyle ret kararı...
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç,  Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin CHP ve Atalay’ın avukatlarının yaptığı başvuru hakkında verdiği kararı değerlendirdi. Bakan Tunç, “Yetkisizlik nedeniyle ret kararı vermesi gerekirdi” dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Gezi davası kapsamında tutuklu bulunan Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin AYM kararını değerlendirdi.

Zonguldak'ta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tunç, "AYM yetkisizlik nedeniyle ret kararı vermesi gerekirdi" dedi.

AYM'nin karara ilişkin gerekçeli kararı henüz yayımlamadığını ifade eden Tunç, "Can Atalay’ın milletvekilliği de kesin hüküm nedeniyle düştü. Burada AYM’nin henüz daha gerekçeli kararını görmedik ama burada yetkisizlik nedeniyle ret kararı verilmesi gerekir. Çünkü Anayasa’nın açık hükmü söz konusu. Eğer AYM’nin bu yöndeki kararı, Meclis’te okunan kesin hükmün tartışılması nedeniyleyse burada bu doğru değildir. Kesin hüküm Meclis’te okunmuştur" dedi.

"Sorunun çözümü TBMM’de yapılacak anayasa değişikliğidir"

Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararlarının, Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluş Kanunu’nun 50’nci maddesinde “Yeniden yargılamaya karar verir ve yapılacaklara da hükmeder.” ifadeleriyle düzenlendiğini söyleyen Bakan Tunç, “Burada adliye mahkemelerinin görev alanı ve kesin hükmün ortadan kaldırılması usulü, yargılanmanın yenilenmesiyle mümkün olabilecek bir husustur. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi Kuruluş Kanunu’nun 50’nci maddesi ile Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 311’inci maddesinde yapılacak olan değişikliklerle bu sorun ortadan kaldırılabilir. Bu taktir tabii TBMM’nin elindedir.” dedi.

8'inci yargı paketi Meclis'e geliyor

8’inci yargı paketine ilişkin Tunç, paketin içeriğinde yargının hızlandırılması, hak arama yollarının genişletilmesi ve kişisel verilerin korunmasıyla ilgili önemli düzenlemeler olduğunu söyledi.

Yılmaz Tunç’un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;

“Ceza Muhakemesi Kanunu’nda cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik önemli çalışmalar var. Bunların da seçimden sonra değerlendirileceğini umut ediyoruz. Şu anda Adalet Komisyonu’nda görüşmeleri tamamlanan 42 maddelik bir kanun teklifinin, Genel Kurul’da görüşmeleri yapılacak.”

Madende göçük soruşturması

Bakan Tunç, Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde yaşanan toprak kaymasına ilişkin soruşturmaya ilişkin de konuştu. Bakan Tunç, kazanın sebepleriyle ilgili Meclis’te bir komisyon kurulduğunu hatırlattı.

Faciaya ilişkin hazırlanan ön rapora göre 8 kişinin kusurlu olduğunun tespit edildiğini söyleyen Bakan Tunç, 8 kişiden 6’sının tutuklandığını söyledi.

Bakan Tunç, soruşturmanın titizlikle yürütüldüğünü söyledi.