Yolu gözlenen prens geldi

Yolu gözlenen prens geldi
Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da öldürülmesinin ardından Suudi Arabistan ile bitme noktasına gelen ilişkilerin yeniden canlanması için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın attığı adıma karşılık geldi. Erdoğan’ın,...

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da öldürülmesinin ardından Suudi Arabistan ile bitme noktasına gelen ilişkilerin yeniden canlanması için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın attığı adıma karşılık geldi. Erdoğan’ın, “Kaşıkçı’nın öldürülmesinden sorumlu tuttuğu” Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, resmi temaslarda bulunmak üzere dün Ankara’ya geldi.

Selman’ı havalimanında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve diğer yetkililer karşıladı. Selman için Cumhurbaşkanlığı’nda da karşılama töreni düzenlendi. Karşılama törenine Erdoğan’ın yanı sıra 10 bakan katıldı.


ERDOĞAN NİSAN AYINDA ZİYARET ETMİŞTİ
Erdoğan, iki ülke arasındaki gerginliği sona erdirmek ve ilişkileri yeniden canlandırmak amacıyla 28-29 Nisan’da Suudi Arabistan’a gitmişti. Bu ziyarette Erdoğan ile Selman’ın kucaklaşma fotoğrafı da gündem olmuştu.

KARDEŞLİK ORTAMINDA YAPILAN GÖRÜŞME
Karşılamanın ardından önce Erdoğan ve Selman baş başa görüştü, ardından heyetlerle biraraya gelindi. Yapılan ortak açıklamada resmi görüşmelerin, iki ülke arasındaki mükemmel ilişkilerin derinliğini bünyesinde barındıran samimiyet ve kardeşlik ortamında yapıldığı belirtildi.

Görüşmelerde, siyasi, ekonomik, askeri, güvenlik ve kültürel ilişkiler dahil olmak üzere iki ülke arasındaki ikili ilişkilerde yeni bir işbirliği döneminin başlamasına yönelik ortak kararlılık vurgulandı. Ortak açıklamada, özetle şunlar kaydedildi:

“Taraflar, enerji alanında özellikle petrol ve rafinesi, petrokimya, enerji verimliliği, elektrik, yenilenebilir enerji, inovasyon, hidrokarbon kaynakları için temiz teknolojiler, hidrojen de dahil olmak üzere düşük karbonlu yakıtlar alanlarında işbirliği beklentilerini; enerji sektörü  ve ilgili tedarik zincirlerinin yerelleştirilmesi ve bu alanlarda ilgili projeler geliştirilmesi hususları üzerinde çalışılması arzusunu ifade etmişlerdir.

Taraflar, savunma konusunda iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek ve bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasına katkıda  bulunacak şekilde savunma işbirliği alanlarında iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların etkin hale getirilmesi hususunda mutabık kalmışlardır.

İki taraf, adli işbirliğini geliştirme; hukuki ve adli alanlardaki uzmanlar arasında tecrübe paylaşımı konusunda mutabık kalmışlardır.

Taraflar, bölge ülkelerinin egemenliğinin ihlal edilmemesini vurgulamışlar ve bölge ülkelerindeki tüm krizlere siyasi çözüm bulunmasına, bölgeyi gerilimden uzak tutacak ve bölgede güvenliği ve istikrarı sağlayacak çalışmalara desteklerini vurgulamışlardır.