Yöneylem araştırma: Toplumun yarıya yakını eğitim sisteminin “çok kötü durumda” olduğunu düşünüyor

Yöneylem araştırma: Toplumun yarıya yakını eğitim sisteminin “çok kötü durumda” olduğunu düşünüyor
Gazete Pencere Haber MerkeziYeni eğitim ve öğretim yılına ilişkin Yöneylem’in “Okullar Açılırken Eğitim Sistemine Bakış” araştırmasına göre, toplumun yarısına yakını ‘eğitim sisteminin çok kötü durumda olduğunu”...

Gazete Pencere Haber Merkezi

Yeni eğitim ve öğretim yılına ilişkin Yöneylem’in “Okullar Açılırken Eğitim Sistemine Bakış” araştırmasına göre, toplumun yarısına yakını ‘eğitim sisteminin çok kötü durumda olduğunu” düşünüyor.

“Türkiye’de eğitim sisteminin durumunu nasıl değerlendirirsiniz?” sorusuna “çok kötü durumda” diyenlerin oranı yüzde 49,2.
Bu oran Ağustos 2021’de yüzde 38,3; Ağustos 2022’de yüzde 52,9 seviyesindeydi.

Eğitim sisteminin çok iyi işlediğini düşünenlerin oranı ise yüzde 3,0 olarak ölçüldü.

Kendisinin ya da bir aile üyesinin eğitim alamamasından endişe edip etmediği sorusuna yüzde 40,4 ‘çok endişeli’ olduğu, yüzde 24,5 de ‘endişeli’ olduğunu dile getirdi.

Üniversite sınavlarının kaldırılmasını isteyip istemedikleri sorulduğunda ise yüzde 69,4’ü sınavın kaldırılmasını istemediklerini ifade ederken, yüzde 24,2’si sınavın kaldırılması gerektiğini belirtti.

“ÖSYM tarafından düzenlenen merkezi sınavların adil bir biçimde gerçekleştirildiğini düşünüyor musunuz?” sorusuna ise yüzde 57,1’i sınavların adil olmadığını yanıtını verdi.

Bu oran bir yıl önce yüzde 78,9 olarak ölçülmüştü. Sınavların ÖSYM tarafından adil bir biçimde gerçekleştirildiğini düşünenlerin oranı bir yılda 20 puanlık artışla yüzde 14’ten yüzde 34 seviyesine yükselmiştir.

Sorulara yanıtlar, parti tercihlerine göre incelendiğinde ise siyasi kutuplaşmaya uygun sonuçlara ulaşıldı.

Buna göre araştırmada “İktidar yanlısı vatandaşlar çok daha az eleştirel, muhalif vatandaşlar çok daha az memnun görünmektedir. Buna karşın parti aidiyeti ortaya koymayan kararsız ve oy kullanmayacakların düşünceleri incelendiğinde toplumun ortalamasına dair daha gerçekçi bir bakış açısı elde etmek mümkün olabilecektir” yorumu yapıldı.