YSP'li Çandar'dan, Bakan Yerlikaya’ya: Gazetecileri hedef alan saldırılarla mücadele etmek adına ne yapmayı tasarlıyorsunuz?

YSP'li Çandar'dan, Bakan Yerlikaya’ya: Gazetecileri hedef alan saldırılarla mücadele etmek adına ne yapmayı tasarlıyorsunuz?
Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, Bitlis Tatvan Belediyesi’ndeki yolsuzluk iddialarını gündeme getiren gazeteci Sinan Aygül’e yönelik saldırıya ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya, “Gazetecileri...

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, Bitlis Tatvan Belediyesi’ndeki yolsuzluk iddialarını gündeme getiren gazeteci Sinan Aygül’e yönelik saldırıya ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya, “Gazetecileri hedef alan saldırı ve şiddet suçlarıyla mücadele etmek adına kapsamlı bir eylem planı ortaya koyacak mısınız? Basın mensuplarını şiddete açık hale getiren nefret iklimi ve cezasızlık kültürüne son vermek için çalışacak mısınız” diye sordu.

Cengiz Çandar, TBMM Başkanlığı’na İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Çandar, önergesinde; “Tatvan Belediyesindeki taşınmazlarla ilgili yolsuzluk iddialarını gündeme getiren Gazeteci Sinan Aygül, 17 Haziran 2023 tarihinde, Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani’nin resmi koruması olan polis memuru ve belediye görevlileri tarafından saldırıya uğramıştır. Gazeteci Aygül, saldırganların ‘Bir daha başkan hakkında yazarsan geberirsin’ diye tehditte bulunduklarını da ifade etmiştir” dedi.

Saldırıya ilişkin çıkan görüntüleri hatırlatan Çandar, “Sinan Aygül’e yönelik saldırı, dış dünyada da yankı bulmuş ve Türkiye’de basın özgürlüğü ve gazetecilerin güvenliği üzerinde zaten süregelmekte olan tartışmaları tetiklemiştir” dedi. Çandar, Bakan Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:

“Gazetecileri hedef alan böylesi bir saldırının bir daha tekrarlanmaması için ne yapmayı tasarlıyorsunuz? Gazetecileri hedef alan saldırı ve şiddet suçlarıyla mücadele etmek adına kapsamlı bir eylem planı ortaya koyacak mısınız? Basın mensuplarını şiddete açık hale getiren nefret iklimi ve cezasızlık kültürüne son vermek için çalışacak mısınız? Kolluk güçlerinin basın mensuplarına dönük şiddet eylemlerinin ve bu konudaki cezasızlık vakalarının son bulması için ne yapacaksınız?

Sinan Aygül’e yönelik saldırının azmettiricisi olduğu yolunda hakkında yaygın kanaat bulunan Tatvan Belediye Başkanı’na ilişkin bir soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz? Tatvan Belediyesindeki esaslı yolsuzluk iddiaları hakkında gerekli tahkikatı başlatacak mısınız?” (ANKA)