Yunan profesörden İstanbul depremi uyarısı: Ayasofya da tehlikede

Yunan profesörden İstanbul depremi uyarısı: Ayasofya da tehlikede
Bilim insanları İstanbul depremi için uyarılar yapmaya devam ediyor. Yunan profesör Efthymios Lekkas "İstanbul'da büyük bir deprem bekliyoruz" dedi ve Ayasofya'nın da zarar alabileceğini belirtti.Deprem bilimcilerin Marmara depremine...
Bilim insanları İstanbul depremi için uyarılar yapmaya devam ediyor. Yunan profesör Efthymios Lekkas "İstanbul'da büyük bir deprem bekliyoruz" dedi ve Ayasofya'nın da zarar alabileceğini belirtti.

Deprem bilimcilerin Marmara depremine yönelik uyarıları sürerken Yunanistan'ın önde gelen bilim insanlarından Efthymios Lekkas da beklenen İstanbul depremi ile ilgili konuştu.

Yunanistan Dinamik Tektonikler ve Uygulamalı Jeoloji Profesörü ve Deprem Planlama ve Koruma Kurumu Başkanı Profesör Efthymios Lekkas, İstanbul'da 7.5 büyüklüğüne kadar bir depremin beklendiği uyarısında bulundu. Lekkas Kuzey Anadolu fayına dikkat çekerek, "Hazar'dan başlayıp Ege'de son bulan 1,300 kilometre uzunluğundaki Kuzey Anadolu fayının kırılmamış ve büyük bir depreme neden olmamış tek bir parçası var, o da İstanbul'un güneyindeki sualtı bölgesinde yer alan faydır" dedi.

''İstanbul'da büyük bir deprem beklediğimiz şu anda kesinleşmiş durumda"

Lekkas sözlerine "Tahminler sadece Türk sismologlara ait değil, dünyanın dört bir yanındaki ekiplerin tahminleriyle de örtüşüyor. Dolayısıyla İstanbul'da büyük bir deprem beklediğimiz şu anda kesinleşmiş durumda" ifadelerini de ekledi.

İstanbul için alarm veren Lekkas, "Nüfus birikimi ve yoğunluk nedeniyle maruz kalınan riskin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. İstanbul'daki evlerin üçte biri sismik düzenlemelerden önceki eski yapılar. Üçte biri ise sismik yönetmeliklere sahip modern yapılar" diye konuştu.

''Yunanistan'ı etkileyip etkilemeyeceğini görebiliriz''

İstanbul'un havaalanına doğru uzanan yapıların da güvensiz olduğunu belirten Lekkas, Ayasofya Camii ile ilgili bir soruya yanıt olarak, yapının tehlikede olduğunu vurguladı. Söz konusu fayın Yunanistan anakarasına değil, ancak Ege Denizi'nde bir izdüşümü olduğunu dile getiren Lekkas İstanbul'da yaşanması muhtemel bir depremin Yunanistan'ı etkileyip etkilemeyeceğini sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

Evet, 1999'da depremin doğrudan etkisi vardı ve Türkiye'deki depremden 20 gün sonra Yunanistan'da Atina'da bir deprem oldu. Ancak şimdi korelasyon tam ve iki yönlü değil, zira depremin ne zaman olacağını, dinamik ve geometrik olarak hangi özelliklere sahip olacağını görmemiz gerekiyor. Böylece Yunanistan'ı etkileyip etkilemeyeceğini görebiliriz. Etkileyebilir de etkilemeyebilir de ama bunu depreme bağlı olarak göreceğiz.

''Gece ile gündüz kadar farklıyız"

Yunanistan'daki yapılar ile Türkiye'deki yapılar arasında bir karşılaştırma yapılamayacağını "İnşaat konusunda gece ile gündüz kadar farklıyız" diyen Lekkas, Yunanistan'da kamu binalarının çok iyi durumda olduğunu ve kurumsal zorunlu denetimin oldukça geliştiğini ifade etti.

''Nüfusun çok büyük bir risk altında olduğunu anlıyorsunuz"

Yunan bilim insanı, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisi de deprem üzerinden kampanya yürütüyor ve kendi adayının İstanbul'da olası bir deprem felaketiyle daha iyi başa çıkabileceğini söylüyor. Yani İstanbul'da, 20 milyonluk bir şehir olduğu için, nüfusun çok büyük bir risk altında olduğunu anlıyorsunuz" ifadelerini kullandı.