Yunanistan alarmda

Yunanistan alarmda
Türkiye, sismik araştırma gemisi Oruç Reis’in yapacağı çalışmalar için ‘NAVTEX’ ilan etmesinin ardından Doğu Akdeniz’de tansiyon yükseldi. Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın, Türkiye’nin NAVTEX ilan ettiği koordinatlarda...

Türkiye, sismik araştırma gemisi Oruç Reis’in yapacağı çalışmalar için ‘NAVTEX’ ilan etmesinin ardından Doğu Akdeniz’de tansiyon yükseldi. Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın, Türkiye’nin NAVTEX ilan ettiği koordinatlarda anti-NAVTEX ilan edeceği belirtildi. Yunanistan’dan yapılan açıklamada, “Türkiye’ye hukuk dışı eylemleri derhal durdurması çağrısında bulunuyoruz” denildi. Dışişleri Bakanlığı ise, “Türkiye, bugüne kadar çeşitli vesilelerle her düzeyde dile getirdiği üzere Yunanistan’a diyalog çağrılarını yinelemekle birlikte, uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru hak ve çıkarlarını müdafaa etmeye devam edecektir” ifadeleri kullanıldı. Oruç Reis’in Meis Adası’nın güney ve doğusunda sondaj faaliyetlerini yapacağını belirtilmesinin ardından Güney Kıbrıs’ta bulunan Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros, acil olarak ülkesine geri dönmüştü.
Yunanistan: Türkiye’ye Eylemlerini Durdurma Çağrısında Bulunuyoruz
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Atina’yı ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’a, “Türkiye, Yunanistan’a, Güney Kıbrıs’a ve Avrupa Birliği’ne karşı hasmane davranışlarına ne yazık ki bir yenisini ekliyor” dedi. Yunanistan, Türkiye‘ye protesto metni gönderildiğini, Birleşmiş Milletler, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Avrupa Birliği’nin konudan haberdar edildiğini bildirmişti.
Türkiye’den Yunanistan’a Kıta Sahanlığı Yanıtı: İddiaları Reddediyoruz
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın Oruç Reis’in Doğu Akdeniz’deki Araştırma Faaliyetine ilişkin açıklamalarına cevap verdi ve Yunanistan’ın iddialarını reddetti.
Almanya: Türkiye Uluslararası Hukuka Uymalı
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Yunanistan’ın başkenti Atina’ya gerçeleştirdiği ziyaret sırasında, “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerine ilişkin duruşumuz çok net. Uluslararası hukuka uyulmalı. AB-Türkiye ilişkilerinde ilerleme, ancak Ankara’nın Doğu Akdeniz’deki provokasyonlarını sonlandırması hâlinde mümkün” dedi.
Fransız haber ajansı AFP ise Yunanistan donanmasından bir kaynağa dayandırdığı haberinde, ordunun güney ve güneydoğu Ege bölgelerine savaş gemilerini gönderdiğini yazdı. İki ülke arasında Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğalgaz faaliyetleri nedeniyle uzun süredir bir gerilim var.