Zelenski: “Yalnızca Karadeniz’in dibini görecekler”

Zelenski: “Yalnızca Karadeniz’in dibini görecekler”
Rusya sekiz gündür Ukrayna içindeki ilerleyişini sürdürüyor. Batının yardım açıklamalarını yeterli görmeyen Ukrayna’nın Devlet Başkanı Zelenski, “Bize yardım için geç kaldınız, burada çok fazla çocuk öldü” dedi....

Rusya sekiz gündür Ukrayna içindeki ilerleyişini sürdürüyor. Batının yardım açıklamalarını yeterli görmeyen Ukrayna’nın Devlet Başkanı Zelenski, “Bize yardım için geç kaldınız, burada çok fazla çocuk öldü” dedi. Zelenski, “Bize vaat edilen silahlar gelmedi. Hani nerede o uçaklar?” dedi. Rusya’nın durdurulamaması halinde sıranın Moldova ve Polonya’ya geleceğini, Putin’in durmayacağını söyledi.

Zelenski, bir haftada yaklaşık 9 bin Rus askerinin öldürüldüğünü öne sürdü. Ulusa sesleniş konuşmasında, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik planlarını bir haftada bozduklarını savundu. Zelenski, “Odessa’yı da yok etmek istiyorlar. Ama yalnızca Karadeniz’in dibini görecekler” dedi.

“PES ETMEYECEĞİZ”
Her işgalcinin Ukraynalılardan sert tepki alacağını bilmesi gerektiğini vurgulayan Zelenski, pes etmeyeceklerini Rusların sonsuza kadar hatırlayacağını dile getirdi. Zelenski, “Bir haftada yaklaşık 9 bin Rus öldürüldü. Mikolayiv istikametinde 19-20 yaşlarında iki yüzlerce, üç yüzlercesini (Rus askerleri) onlarca helikopterlerle almak zorundalar.

Nereye giderlerse gitsinler, her yerde yok edilecekler. İşgalciler Ukraynalılardan cevabını alacak” açıklamasını yaptı.

Zelenski, Ukrayna’nın savunma hatlarının Rus saldırısına karşı tutulduğunu söyledi ve Moskova’nın gece yarısından beri Ukrayna’yı bombalamasına ara verilmediğini belirtti. Zelenski, “Kendi özgürlüğümüzden başka kaybedecek bir şeyimiz yok. Nükleer silahlarımız yok, uluslararası pazarlara petrol ve gaz sağlamıyoruz. Ama insanlarımız var. Toprağımız var. Bunun için savaşıyoruz” dedi.

“PUTİN, EVİNE DÖN”
Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, “Evine dön, kendi evine. Git kendi Rusça konuşanlarını kurtar. Dünyanın her yerinde değil, ama kendi evinde. Orada onlardan çok var, yaklaşık 150 milyon var” mesajını gönderdi. Rus işgalini virüse benzeten Zelenski, “Ukrayna’da ilk Covid vakasının kaydedilmesinin üzerinden iki yıl geçti, şimdi bir haftadır bir başka virüs bize saldırdı” ifadelerini kullandı.

“RUSYA TAZMİNAT ÖDEYECEK”
Ukrayna’nın yıkılan her kenti yeniden inşa edeceğini söyleyen Zelenskiy, “Rusya savaş tazminatı ödemeyi öğrenecek. Ülkemize ve her bir Ukraynalıya yaptıklarınızın bedelini ödeyeceksiniz” dedi.

Ukrayna Parlamentosu, Rus devleti ve vatandaşlarına ait mallara el konulmasını öngören yasayı onayladı. Söz konusu yasa, Rus devleti ve Rusya vatandaşlarına ait emlakların da bu kapsama alınmasını sağlıyor. Ukrayna hükümeti bu konuda öneride bulunabiliyor ancak kararın Güvenlik Konseyi’nce onaylanması gerekiyor.