Zor ama tarihe damga vuran bir zafer

Zor ama tarihe damga vuran bir zafer
Fransa’daki seçimlerin ikinci turunda başarılı bir sonuç alan Emmenuel Macron, “koalisyon hükümetine ihtiyaç duymadan ikinci kez seçilen ilk cumhurbaşkanı” olma başarısı gösterirdi. Macron, Fransa’nın Beşinci Cumhuriyet...

Fransa’daki seçimlerin ikinci turunda başarılı bir sonuç alan Emmenuel Macron, “koalisyon hükümetine ihtiyaç duymadan ikinci kez seçilen ilk cumhurbaşkanı” olma başarısı gösterirdi. Macron, Fransa’nın Beşinci Cumhuriyet döneminde ilk defa iktidarı elinde tutarken ikinci kez seçilen cumhurbaşkanı da oldu.

Macron, seçim gecesi sonuçların açıklanmasının ardından, kutlama konuşmasını yapmak üzere eşi Brigitte Macron ve bir grup çocukla birlikte, Avrupa Birliği’nin marşı Beethoven’in “Neşeye Şarkı/Ode to Joy” adlı eseri eşliğinde sahneye geldi. Macron, “Bu oylamanın beni gelecek yıllar için bağladığının farkındayım” diyerek kendisine verilen oyların emanet olduğunu bildiğini, bu nedenle önümüzdeki 5 yıl içinde farklı bir metotla çalışarak aşırı sağa baraj oluşturacağı sözünü verdi.

VOA’nın haberine göre giderek daha da derin yaşanan bölünmelerin sandığa yansıdığı bir Fransa’ya seslenen Macron, “Yeni iktidarın bitmekte olan beş yıllık dönemin devamı olmayacağını” belirterek tamamen yeni bir dönem vaadinde bulundu. Fransızların mesajını duyduğunu belirten Macron, her gün herkese saygı gösterilmesini sağlayarak ifade edilen ayrımların ve farklılıkların giderilmesi için çalışacağını söyledi.

EMANET OYLARLA SEÇİLDİ
Dün çıkan gazeteler de Cumhurbaşkanı Macron’u “kendisine verilen oyların emanet olduğunu ve ülkeyi bütünleştirecek politikalar uygulaması gerektiği” konusunda uyardı. Sol eğilimli gazetelerden Humanite, “Marine Le Pen yenildi, şimdi sıra Macron ile mücadelede” manşetiyle çıktı. Aşırı sağın aldığı yük orana dikkat çeken gazete, “Genel seçimler cumhurbaşkanının liberal politikalarına son vermek için belirleyici olacak” ifadesini kullandı. Liberation, “Macron, başarısını, her zamankinden daha güçlü olan aşırı sağa karşı harekete geçen sola borçlu” dedi.

Macron’u destekleyen liberal sağ eğilimli Le Figaro gazetesi ise, “Büyük zafer, büyük zorluklar” manşetiyle, Macron’un önemli bir başarı elde ettiğini ancak yeni döneminde zorlukların da çok büyük olduğunu yazdı.