Zülfü Livaneli'nden 1994 seçimi yorumu: Değmezmiş

Zülfü Livaneli'nden 1994 seçimi yorumu: Değmezmiş
Refah Partisi'nin adayı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın kıl payı kazandığı 1994 İBB seçimlerinde SHP'nin adayı olan Zülfü Livaneli, 30 yıl sonra o dönemi anlattı.Müzisyen, senarist, politikacı, yazar ve film yönetmeni Zülfü...
Refah Partisi'nin adayı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın kıl payı kazandığı 1994 İBB seçimlerinde SHP'nin adayı olan Zülfü Livaneli, 30 yıl sonra o dönemi anlattı.

Müzisyen, senarist, politikacı, yazar ve film yönetmeni Zülfü Livaneli, 1994 yerel seçimleriyle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Livaneli'nin yaşananları anlattığı açıklamasını "Değmezmiş" cümlesi ile sonlandırması dikkat çekti.

Merkez solun üç parti halinde girdiği seçimde, Erdoğan İstanbul'u kıl payı aldı. Zülfü Livaneli bugün hâlâ konuşulan ve Erdoğan'ın siyasi hayatında belirleyici seçim olarak anılan 1994 seçimlerine ilişkin sosyal medya hesabı X'ten yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Aradan 30 yıl geçti ama hala 94 seçimleri konuşuluyor. Hem de yalan yanlış. Erdal İnönü’nün kurduğu SHP, İSKİ skandalından sonra yüzde 8’e düşmüştü. Aday olmam için aylarca baskı yapıldı, ricalar, dostluklar devreye girdi. Adaylığı zoraki kabul edince 'ortak aday' olmayı şart koştum. Ecevit’i ve Baykal’ı aradım. Desteklerini istedim. Ama kazanma şansları olmadığı halde hırsla mücadele ettiler. Ankara’da da öyle oldu. 25 yıl her seçimde böyle davrandılar ve kentleri Refah’a teslim ettiler. Karşıma Çiller, Mesut Yılmaz, Erbakan, Susurlukçular ve basın çıktı. Yok etmeye çalıştılar. Kalp spazmı geçirip hastaneye düştüm. Seçimde de oylarımızı hunharca çaldılar.

Değmezmiş."

'Kim kimin oylarını bölmüş'

Livaneli bir başka tweetinde ise "Kim kimin oylarını bölmüş" diyerek o dönemki oy oranlarını paylaştı. Livaneli'nin paylaştığı oranlar şöyle:

"1994 İstanbul seçimleri:

RP adayı Recep Tayyip Erdoğan: 973.704 oy

SHP adayı Livaneli: 784.693 oy

DSP adayı (Ecevit'in partisi): 478.612 oy

CHP adayı (Baykal'ın partisi): 54.028 oy

SHP+DSP+CHP: 1.317.033 oy "

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Refah Partisi'nin İstanbul adayı olarak girdiği ve yüzde 25,19 oyla kazandığı seçimlerde Zülfü Livaneli de Murat Karayalçın liderliğindeki Sosyal Demokrat Halkçı Parti'den (SHP) İstanbul adayı olmuştu.

Livaneli yarışı yüzde 20,3 oyla yüzde 25,14 oy alan Anatavan Partisi adayı İlhan Kesici’nin arkasında üçüncü sırada tamamlamıştı. Seçimde Doğru Yol Partisi’nin (DYP) adayı Bedrettin Dalan yüzde 15,46, Demokratik Sol Parti’nin (DSP) adayı Necdet Özkan da yüzde 12,38 oyla tamamlamıştı.