18 Ay Vadeyle Taksitli Meyve-Sebze Dönemi

18 Ay Vadeyle Taksitli Meyve-Sebze Dönemi
Türkiye’nin zincir market devlerinden CarrefourSA’nın ‘market kredisi’ uygulamasına sosyal medyada tepki yağdı. Marketin kredi ilanında tekstil ürünleri yanı sıra elma, et, kapağı açık buzdolabı içinde gıda malzemeleri...

Türkiye’nin zincir market devlerinden CarrefourSA’nın ‘market kredisi’ uygulamasına sosyal medyada tepki yağdı. Marketin kredi ilanında tekstil ürünleri yanı sıra elma, et, kapağı açık buzdolabı içinde gıda malzemeleri dikkat çekiyor. Fibabanka ile işbirliği yapan CarrefourSA, market kredisinin 40 lira ile 40 bin lira arasında olabileceği belirtilirken 18 aya kadar faizsiz seçenek de görülüyor.
Sosyal medyada market kredisi paylaşımına yapılan yorumlarda ise “Sebze-meyve almak için kredi çekmek zorundayız” tepkisi öne çıkıyor.
CarrefourSA gibi Migros, ING Kredi ile 500-20.000 TL arası krediyi 36 aya kadar vadelendiriyor. N11, 750-30.000 TL arası krediyi 36 aya kadar Vakıfbank ile kredilendiriyor. Hepsiburada, 500-25.000 lira arası 36 aya kadar vadeyi anlaşmalı bankalarla kredilendiriyor. Taksit sayısı, alışverişte cep telefonu gibi elektronik cihazlar ya da beyaz eşyalar varsa BDDK’nın taksit sınırlamasına göre maksimum 3-6-12 ay olarak belirleniyor.
SOSYAL MEDYADA TEPKİ
CHP Sözcüsü Faik Öztrak: Eğer millet marketten alacağı meyveyi, sebzeyi, unu, şekeri market kredisi çekerek alma noktasına gelmişse artık söz bitmiştir. Getirin sandığı. Milletin üzerinde daha fazla yük olmayın.
Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp: İş 19 yıllık kesintisiz iktidar ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin ülkeyi getirdiği nokta: Market alışverişi yapmakta zorlanan vatandaşlara, #marketkredisi, hem de 18 aya kadar vadeli!…Bunu da gördük ya! #YeterBeUsta #İlkSeçimdegidiyorsunuz
Ekonomist Uğur Gürses: Bugünün hipermarketlerinde kredili-taksitli alışveriş tekrar hortlamış. 70’li yılların sonlarında yüksek enflasyonla başlayıp, 80’li yıllarda devam eden bir uygulamadır bu. Enflasyona yetişemeyen, harcanabilir geliri düşen ücretlilerin sarıldığı bir kredili harcama modelidir. Mağaza etiket fiyatlarına, örtülü ya da açık biçimde kredili-taksitli satış marjını yedirir, çaresiz dar gelirli haneler kredili-taksitii alışveriş seçeneğine sıkışıp bu farkı zımni olarak öder. Tipik yüksek enflasyonlu yoksullaşma dönem göstergesidir.
Ekonomist İris Cibre: Gıda almak için paranız mı yok? Buyurun market kredisi! Bankalar yetmediyse, marketlere de borçlanın. Sizi baştan ayağa borçlandıracağız çünkü faiz sebep enflasyon sonuç…