20 üründe ‘sabit fiyat’ iddiası

20 üründe ‘sabit fiyat’ iddiası
Gelecek Partisi Sözcüsü ekonomist Serkan Özcan. Sosyal medya hesabından ‘sabit fiyat’ planına tepki gösterdi: “AK Parti’de siyaset yapan arkadaşlar; -Liderliğinizin ülkeyi Venezuela’ya çevirip Maduro düzeyinde çözümler...

Gelecek Partisi Sözcüsü ekonomist Serkan Özcan. Sosyal medya hesabından ‘sabit fiyat’ planına tepki gösterdi: “AK Parti’de siyaset yapan arkadaşlar; -Liderliğinizin ülkeyi Venezuela’ya çevirip Maduro düzeyinde çözümler öneriyor olmasından utanmıyor musunuz? -Bir sonraki seviye ne? Gıda karnesi mi dağıtacaksınız? -Aranızdan bir kişi olsun çıkıp “Bu kadar da saçmalanmaz” demeyecek mi?”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Batı, “İktidar tarafından düşünülen 20 ürünün fiyatının sabit tutulması planı bir “gelirler politikası” sayılabilir mi?” diye sordu.

Yalova Üniversitesi’nden Doç. Dr. Baki Demirel, “Gölge fiyat uygulaması ise bunu yapabilecek planlama kurumu nerede? Diğer yandan bu bir tavan fiyat uygulaması da değildir. Kamu fiyat riskini üstlenmiş olmaktadır” dedi.

HİPERENFLASYONUN RESMİ KABULÜ
İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz da “Bazı ürünlerin fiyatlarının dondurulması sonucu firmanın kaybı devlet bütçesinden karşılanacaksa gelirler politikası denemez kanımca. Ama fiyatlarının dondurulması eğer gelirler politikasının bir parçası ise diğer parçası da ücretlerin dondurulmasıdır ki sosyal tepkilere yol açar” değerlendirmesini paylaştı.

Doç. Dr. Demirel de “Çok doğru bir nokta. Bu işe fiyat sabitlemesi ve ücret artışlarının dondurulmasına gidebilir. Cold Turkey (Hindiyi şoklamak) politikaları hiperenflasyonun resmi kabulü olur” dedi.

Enflasyon yükselerek kronikleşen Türkiye’de AKP’nin, sık tüketilen 20 üründe fiyat sabitlemesini tartıştığı iddia edildi. Fiyat sabitlemesiyle birlikte yurttaşların bazı ürünlere karşı olağanüstü taleplerinin de engelleneceği öngörülüyor. Uygulamanın devreye sokulması halinde ilgili ürünlerin satışında oluşan fiyat farkını devlet ödeyecek.

FİYAT FARKI YİNE MİLLETTEN
Habertürk ve CNN Türk gibi kanallarda gündeme getirilen iddiaya göre, bu ürünler arasında yağ, un, şeker, bakliyat, çocuk bezi, temizlik ürünü gibi malzemeler bulunuyor. Belirlenen ürünlerin fiyatları yılsonuna kadar sabit kalacak.

Üreticilerin zarar etmemesi için de devlet sübvansiyon uygulamaya başlayacak. Örnek olarak 16 liraya satılması gereken bir ürünün rafta 10 liraya satılması sağlanacak. Aradaki 6 liralık fark da üreticiye devlet tarafından ödenecek. Yani aslında fatura yine millete kesilmiş olacak ama ödediği vergiler bu farka gitmiş olacak.

Fiyat sabitlemesine ilişkin fikir olgunlaştıktan sonra zincir marketlerle de görüşmeler yapılıp sistemin uygulanması açısından kararlar alınacak.