SGK'den sahte sigortalılara rekor para cezaları ve kritik emeklilik adımı!

SGK'den sahte sigortalılara rekor para cezaları ve kritik emeklilik adımı!
Sosyal Güvenlik Kurumu, yetim aylığı almak için boşanma veya sahte çalışan olarak işlemi olanları incelemeye aldı. 1.2 milyar liranın üzerinde para cezası verilirken sahte SGK'lilerin emeklilikleri iptal edildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), maaş avantajları için boşanma ve kaçak çalışma gibi usulsüz eylemleri gerçekleştiren kişileri incelemeye aldı. Usulsüz işlemlerin tespiti sonrası, aylık maaş kesintisi, para cezası ve hapis cezası gibi yaptırımlar uygulandı.

Medyaya bugün yansıyan haberlere göre, SGK yaptığı denetimler sonucunda vefat eden babadan yetim aylığı alabilmek için eşinden boşanıp boşandığı eşi ile birlikte yaşamaya devam eden 2 bin 418 kişiyi tespit ederek aylıklarını kesti.

2023 yılında 20 bin 811 kişinin kayıt dışı çalıştığı tespit edilirken bunların 2 bin 264’ünün yabancılar olduğu belirlendi.

Ayrıca geçtiğimiz yıl 1533 işyerinin sahte olduğu da denetimlere takıldı. Denetimler ve tespitler sonucu SGK, 1.2 milyar liranın üzerinde para cezası yazdı.

Bu gibi durumların tespiti sonucunda sigortalılık ve prim günleri iptal ediliyor, ödenen primler iade edilmiyor. Emekli olunmuşsa, aylık kesiliyor, emeklilik iptal ediliyor, ödenen maaşlar faiziyle geri alınıyor. Sahte sigortalılık süresince hem kendi hem de yakınları adına ödenen tüm sağlık giderleri geri isteniyor.

Sahte sigortalı için hapis cezası istemiyle suç duyurusunda bulunuluyor. Sigortalı kişiye ödenen iş göremezlik aylıkları faiziyle birlikte geri alınıyor. Kişiyi sahte sigortalı olarak gösteren işveren ciddi tutarlarda ceza ödüyor, sahte sigortalı emekli aylıklarını, sağlık giderlerini ödeyemezse işverenden talep ediliyor, sahtecilik yaptığı için hapis cezası ile yargılanıyor.