3 LİRA DEĞİLSE NE KADAR

3 LİRA DEĞİLSE NE KADAR
Yüksek enflasyon, paranın değerini pula çevirdi. Kâğıt ve madeni paraları basma maliyeti, hammadde nedeniyle zirve yaptı. Madeni paraların hurda ederi, paranın kendi değerinden daha yüksek seviyelere yükseldi.Eski Kültür ve Turizm...

Yüksek enflasyon, paranın değerini pula çevirdi. Kâğıt ve madeni paraları basma maliyeti, hammadde nedeniyle zirve yaptı. Madeni paraların hurda ederi, paranın kendi değerinden daha yüksek seviyelere yükseldi.

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Fikri Sağlar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 1 TL madeni paranın üretim maliyetinin 3 TL’yi aştığını iddia etti.

İddia sosyal medyada büyük ilgi görünce Darphane konuyla ilgili açıklama yaptı ama açıklama da tam aydınlatıcı olmadı.



Darphane Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Son günlerde kamuoyunda ifade edildiği üzere, 1 TL’ nin üretim değerinin 3 TL olduğu beyanı kesinlikle yalan ve gerçek dışıdır. Bu tür asılsız beyanlar dikkate alınmamalıdır” dedi ancak 1 TL’nin maliyetine ilişkin bir bilgilendirme yapmadı. Darphane’nin açıklamasında madeni paranın içindeki metaller nedeniyle eritilmesinin de suç olduğuna vurgu yapıldı.

Darphaneni bastığı 1 TL’nin üretim maliyeti 2015’te 30 kuruş, 2017’de ise 43 kuruştu.