"300 köpek öldürüldü" iddiası: İYİ Partili belediyenin önünde protesto

"300 köpek öldürüldü" iddiası: İYİ Partili belediyenin önünde protesto
Hayvan Hakları Dernekleri, bir gecede 300 köpeği itlaf ettiği gerekçesiyle Samsun İlkadım Belediyesi’ni protesto etti. İlkadım Belediyesi önünde yapılan ve pek çok sivil toplum kuruluşunun destek verdiği basın açıklamasında...

Hayvan Hakları Dernekleri, bir gecede 300 köpeği itlaf ettiği gerekçesiyle Samsun İlkadım Belediyesi’ni protesto etti. İlkadım Belediyesi önünde yapılan ve pek çok sivil toplum kuruluşunun destek verdiği basın açıklamasında konuşan Avukat Suat Güveli, "Belediye Başkanı ifadesinde toplanan hayvan sayısının 300 değil, 300’ün mübalağa olduğunu söylüyor Sayın Başkanımız, 36 tane olduğunu ifade etti. Biz değil 36, 1 tane dahi olmuş olsa usulüne aykırı olarak toplanmış olan canın nerede olduğunu merak ediyoruz. Bunun aslında Sayın Başkanımız tarafından ifade edilmesini talep ediyoruz" dedi.

Samsun’un İlkadım Belediyesi’nin bir gecede 300 köpeği öldürdüğü iddiasıyla Samsun’da şubeleri bulunan hayvan hakları dernekleri ile tarafsız ve hak savunucusu avukatlar bir araya gelerek dün İlkadım Belediyesi önünde belediye yönetimini protesto eden bir basın açıklaması düzenlediler. Açıklamaya, HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu Samsun İl Temsilcisi), KİHAYKO SAMSUN (Kimsesiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği Samsun İl Temsilcisi), SAMHAYKOD (Samsun Hayvanları Koruma Derneği), ALFA (Hayvan Arama Kurtarma Derneği), Bafra Doğa ve Hayvan Severler Derneği, Patili Şimşekler, Bafra Doğa ve Hayvan Hakları Eğitim Destek Derneği, HAGDER (Hayvan Gönüllüleri Derneği) dernekler, gönüllüler ve adına Samsun Barosuna kayıtlı tarafsız ve hak savunucusu avukatlardan Avukat Suat Güveli katıldı.

"300 kadar sahipsiz köpeğin toplanması başarı olarak görülüyor"

Avukat Suat Güveli şunları söyledi:

"Hepimizin bildiği gibi belediyeler sokak hayvanlarını usulüne uygun olarak, yani Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesi olan uygun şekilde kısırlaştırmak ve tekrar alındıkları yere bırakmakla yükümlü olmalarına rağmen özellikle de ilçemiz İlkadım Belediyesi’nde bu yükümlülüklerin yerine getirilmediği mevzuata uymama konusunda adeta bir çaba gösterildiğini üzülerek gözlemlemekteyiz ve bu şekilde yaşadığımız çevrenin ortak sakinleri olan ve bu çevre üzerinde en az bizler kadar hak sahibi olan canlar mağdur edilmektedir. Daha açık anlatmak gerekirse, bugün burada toplanmamızın da asıl sebeplerinden biri, görevinin gereklerini olduğu gibi yapmamakta direnen İlkadım Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü çalışanı olarak görev yapan yetkili/yetkililer özel olarak bir kişinin üzerine herhangi bir atıfta bulunmak istemiyoruz. Bizim aklımızla kimse alay etmesin. Söz konusu yetkili/yetkililer, sokaklardan bir gecede toplanmış, sayısı belirlenememekle birlikte en az 300 kadar olduğu belirtilen sahipsiz köpeğin toplanmasını başarı olarak görüp, sosyal medya paylaşımları aracılığıyla da bununla övünmektedir. Köpeklerin nereye götürüldüğü veya onlara ne yapıldığı hala bilinmemektedir. Ayrıca şahıs, Twitter hayvan düşmanı sayfaların sokak hayvanlarının katledilmesine yönelik sözüm ona sorun çözmeye yönelik ancak hiçbir şekilde kabul edilmesi mümkün olmayan tweetleri beğenip retweet yapıp aslında zihniyetini ortaya koymaktadır. Sosyal medya profilinde insanları sürekli hayvanlara karşı kışkırtmaktadır.

Biz buradan bu paylaşımları yapan adeta teşbihte hata olmaz lakin hayat anlayışı olan, bir terör örgütünü yapmış olduğu eylemleri meşru gören bir kişinin adeta ilgili birimin, ilgili kurumun insan hakları komisyonundan sorumlu kişi olarak görev yapmasıyla eş tutuyoruz çünkü bir can kıyımına müsaade eden, can kıyımını amaç edinmiş bir yapılanmanın paylaşımlarını destekleyen veyahut ta tam tersi bizim olayımızda olduğu gibi sokak hayvanlarının kanuna aykırı bir şekilde toplatılmasını adeta, doğruymuş gibi kabul eden, doğru çözümün bu olduğunu kabule den, bir kişinin sokak hayvanları sorununun adeta onların katledilmesine varacak düşünceye varıncaya kadar, savunmuş olması, hiçbir şekilde kabul edilebilir değildir. Yaşanan olaylar neticesinde İlkadım Belediye Başkanı Sayın Necattin Demirtaş, 4 Temmuz’da konuyla ilgili basın açıklama yapma gereği duymuş ve yaptığı açıklamada, 17 ilçeden köpeklerin bırakıldığını, yani çevre ilçelerden İlkadım ilçesine hayvanları toplatıp getirdiğini ifade ediyor.  Lakin bunu bu şekilde üstü kapalı bir şekilde sadece 17 ilçeden toplanan hayvanların bütün sorumluluğu sanki sizin üzerinize bırakılıyormuşçasına muğlak tabirlerle yaşanan olayı örtbas etmeye çalışmanın maalesef anlamlandıramıyoruz. Mantıklı da bulamıyoruz. O akşam yapmış olduğu açıklamada, bir takım basın mensubu arkadaşları yanına çağırmış, basın açıklaması yapma ihtiyacı duyduğunu ifade etmiştir. Bu ifadesinde toplanan hayvan sayısının 300 değil, 300’ün mübalağa olduğunu söylüyor sayın başkanımız, 36 tane olduğunu ifade etti. Biz değil 36, 1 tane dahi olmuş olsa usulüne aykırı olarak toplanmış olan canın nerede olduğunu hangi muameleye tabi tutulduğunu kanunların öngörmüş olduğu asgari koşullar sağlanması koşuluyla kendisinin gerekli bakımının yapılıp yapılmadığını, bunun nereye vardığını merak ediyoruz. Bunun aslında sayın başkanımız tarafından ifade edilmesini talep ediyoruz."