865 milyon balık deniz çiftliklerinde öldü

865 milyon balık deniz çiftliklerinde öldü
ABD’li ve Kanadalı bilim insanları, yaptıkları araştırma sonucunda 2012’den bu yana denizdeki üretim alanlarında toplu somon balığı ölümleri olduğunu belirleyerek bu dönemde yaklaşık 865 milyon somonun öldüğünü açıkladı.Kanada’daki...
ABD’li ve Kanadalı bilim insanları, yaptıkları araştırma sonucunda 2012’den bu yana denizdeki üretim alanlarında toplu somon balığı ölümleri olduğunu belirleyerek bu dönemde yaklaşık 865 milyon somonun öldüğünü açıkladı.

Kanada’daki Victoria Üniversitesi ve ABD’deki Texas A&M Üniversitesi’nden bilim insanları, dünyadaki çiftlik somonunun yüzde 92'sinden fazlasını üreten ülkeler olan Norveç, Kanada, Birleşik Krallık, Şili, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan somon ölüm oranı verilerini analiz etti. 2012-2022 arasındaki 10 yıllık bir dönemde 865 milyon somon ölüm vakası tespit edilerek denizdeki çiftliklerde toplu ölüm vakalarının arttığı ortaya kondu.

Araştırmacılar, tek bir toplu ölüm olayında potansiyel maksimum kaybın Norveç'te 5.14 milyon, Kanada'da 5.05 milyon ve İngiltere’de bir milyonun üzerinde balık olduğunu öngördü. Yıllık bazdaki en büyük potansiyel ölüm olayları arasında Şili'de 8.19 milyon, Yeni Zelanda'da 4.39 milyon ve Avustralya'da 1.55 milyon balık ölümü yer aldı.

Çiftliklerdeki somonların neden öldüğü konusunda ise spekülasyon yapmak durumunda kaldıklarını ifade eden araştırmacılar, iklim değişikliğine bağlı daha sıcak denizlerin ve kullanılan teknolojilerin ölümlerdeki artışa katkıda bulunabileceğini ifade etti.