9 işçi 45 gündür toprak altında: Bakanlık, denetimlerde olumsuzluğa rastlanmadı dedi

9 işçi 45 gündür toprak altında: Bakanlık, denetimlerde olumsuzluğa rastlanmadı dedi
İliç maden katliamının üzerinden 45 gün geçti. 45 gündür 9 işçi hala toprak altında.  İYİ Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu, maden alanının denetimine ilişkin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a soru önergesi...
İliç maden katliamının üzerinden 45 gün geçti. 45 gündür 9 işçi hala toprak altında.  İYİ Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu, maden alanının denetimine ilişkin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a soru önergesi verdi. Bakanlıktan verilen cevapta “Şu ana kadar yapılan analizlerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır” denildi.

Ezincan’ın İliç’te 13 Şubat'ta meydana gelen atık toprak kaymasında kaybolan 9 işçi hala toprak altında. Ailelerin ise bekleyişi hala sürüyor.

İYİ Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu, konuyla ilgili Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a verdiği yazılı soru önergesine ise bakanlıktan yanıt geldi. Bakanlık, maden alanının 5 Ağustos 2023 tarihinde yapılan tetkiklerde, herhangi bir kusur tespit edilmediği yanıtını verdi.

Bakanlığın verdiği yazılı cevabı soysal medya hesabından paylaştı. Zorlu’nun paylaşımı şu şekilde;

İliç’te meydana gelen kazayla ilgili Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı sayın Alparslan Bayraktar’a yazılı soru önergesi vermiştim.

Bakan Bayraktar’ın verdiği cevaba göre söz konusu maden, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEK) tarafından en son 05.08.2023 tarihinde mahallinde tetkik edilmiştir. Öyle anlaşılıyor ki herhangi bir kusur tespit edilmemiş!

Buna ek olarak cevapta şöyle denilmekte: “Şubat ayında meydana gelen kayma sonrasında ilgili kurum/ kuruluşlar tarafından yeraltı sularından ve yüzeyden düzenli olarak numuneler alınarak kontroller gerçekleştirilmekte olup, gerçekleştirilen bu kontrollerin sonuçları da kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Şu ana kadar yapılan analizlerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır.”

Durumun özeti şu;

9 insanımızın göçük altında kaldığı bu olayda herkes suçsuz ve daha öncede olduğu gibi herkes elini yıkayıp çıkacak

Bakanlığın Zorlu’ya ilettiği yazılı cevap ise şu şekilde;

Ülkemizde 22 farklı sahada altın üretim faaliyeti sürdürülmekte olup, madencilik faaliyetlerinin tüm aşamaları; çevreye etkileri bakımından 2872 Sayılı Çevre Kanunu kapsamında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, iş sağlığı ve güvenliği bakımından 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve madencilik faaliyetleri bakımından 3213 sayılı Maden Kanunu kapsamında Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından periyodik olarak denetlenmektedir.

Bakanlığımız tarafından yapılan denetimlere bakıldığında; 3213 sayılı Maden Kanunu ve ilgili Maden Yönetmeliği hükümleri kapsamında maden ocaklarına verilen ruhsatlar 4 ayrı gruba ayrılmış olup, çok az riskli ruhsatlar 24 ay, az riskli ruhsatlar 12 ay, riskli ruhsatlar 6 ay ve çok riskli ruhsatlar ise 3 ayda bir periyodik olarak MAPEG tarafından denetlenmektedir. Bu çerçevede önergeye konu maden sahası MAPEG tetkik ekibi tarafından en son 05.08.2023 tarihinde mahallinde tetkik edilmiştir.

Yapılan bu denetimlere ek olarak ilgili diğer kamu kurum/kuruluşlarının mevzuatları gereği yapacakları inceleme ve denetimlerde Kanun'a uygun çalışılmadığının tespiti halinde mevzuat çerçevesinde yapılacak işlemler yine MAPEG'e bildirilmekte, MAPEG tarafindan çevre ve insan sağlığına zarar verdiği tespit edilen madencilik faaliyetleri de gerekli önlemler alınıncaya kadar durdurulmaktadır. Bu ihlallerin tekrarlanması halinde ise 3213 sayılı Maden Kanunu çerçevesinde ruhsat iptali yaptırımı gündeme gelmektedir.

Şubat ayında yığın liç alanında meydana gelen kayma sonrasında ilgili kurum/kuruluşlar tarafından yeraltı sularından ve yüzeyden düzenli olarak numuneler alınarak kontroller gerçekleştirilmekte olup, gerçekleştirilen bu kontrollerin sonuçları da kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Şu ana kadar yapılan analizlerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır.

Öte yandan İliç'te yaşanan kaza gerek Bakanlığımız ile ilgili diğer kamu kurum/kuruluşları tarafından ayn ayrı yürütülen idari soruşturmalara, gerekse de adli makamlarca yürütülen adli soruşturmaya konu edilmiş bulunmaktadır. Atılacak adımlar mezkûr soruşturmalar çerçevesinde yapılacak hukuki tespit ve değerlendirmelere göre belirlenecek ve sorumlular hakkında gerekli işlemler tesis edilecektir.