ABD’yle NATO arasında Ukrayna-Rusya savaşıyla ilgili gizli belgeler sızdı

ABD’yle NATO arasında Ukrayna-Rusya savaşıyla ilgili gizli belgeler sızdı
ABD’li, Ukrayna ordusunu güçlendirmeyi amaçlayan ABD ve NATO’nun gizli savaş belgelerinin sosyal medyaya sızdığını açıkladı.ABD ve NATO arasında, Rusya’ya karşı askeri hareket planlayan Ukrayna ordusunu güçlendirmeyi amaçlayan...

ABD’li, Ukrayna ordusunu güçlendirmeyi amaçlayan ABD ve NATO’nun gizli savaş belgelerinin sosyal medyaya sızdığını açıkladı.

ABD ve NATO arasında, Rusya’ya karşı askeri hareket planlayan Ukrayna ordusunu güçlendirmeyi amaçlayan gizli savaş belgelerinin sosyal medya platformları Twitter ve Telegram’a sızdığı açıklandı.

Pentagon, belgelerin sızdırılmasıyla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Söz konusu belgelerde silah sevkiyatları, birlik ve tabur güçleri ile çizelgeler yer aldı.

New York Times, Biden hükümeti yetkililerinin söz konusu paylaşımların silinmesi için çaba sarfettiğini ancak başarılı olmadığını aktardı.

Euronews’te yer alan habere göre Pentagon yetkilisi Sabrina Singh "Sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili haberlerin farkındayız ve bakanlık konuyu inceliyor" dedi.

1 Mart tarihli belgeler Ukrayna birliklerinin askeri harekat için nelere ihtiyaç duyabileceğine dair ABD ve Kiev hükümetinin görüşlerini sunuyor.

Belgeler her ne kadar spesifik bilgiler içermese de Rusya'ya çok sayıda önemli ipucu sunuyor.  Örneğin mühimmat depoları, altyapı ve birlik konsantrasyonları gibi hedeflere uzaktan saldırılar düzenleyebilen, Amerikan tedarikli yüksek hareket kabiliyetli topçu roket sistemleri HIMARS'ın özelliklerinden bahsediliyor. Pentagon, Ukrayna birliklerinin HIMARS mühimmatlarını ne kadar hızlı kullandığını kamuoyuna açıklamadı ancak bu bilgiler belgelerde yer alıyor.

Belgelerde ayrıca savaşta öldürülen Rus asker sayısının 16 bin ila 17 bin 500 olduğu, Ukrayna'nın ise 71 bin 500 askerinin öldüğü belirtiliyor.

Pentagon, 200 bine yakın Rus askerinin ölü ya da yaralı olduğunu, Ukrayna'nın ölü ve yaralı sayısının ise 100 binden fazla olduğunu tahmin ediyor.

Bununla birlikte analistler belgelerin bazı bölümlerinin gerçek göründüğünü ve Rusya'ya silah ve asker sevkiyatı takvimi, Ukrayna'nın ne kadar asker yığacağı gibi önemli askeri detaylar içerdiğini belirtti.