Acil uyarı! Zamlar yolda, enflasyon programı şart

Acil uyarı! Zamlar yolda, enflasyon programı şart
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, 2022 boyunca kur artışı ve ‘zam yağmurunun’ devam edeceği uyarısında bulunarak, acilen enflasyon programı uygulanmasını istedi. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre...

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, 2022 boyunca kur artışı ve ‘zam yağmurunun’ devam edeceği uyarısında bulunarak, acilen enflasyon programı uygulanmasını istedi. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre 2021 enflasyonu yüzde 36,08 oldu. Ancak bağımsız sosyal bilimcilerin oluşturduğu ENAG’ın hesaplamalarına göre enflasyon yüzde 80’i aştı. Diğer yandan küresel kuruluşlar da Türkiye’deki enflasyonun 2022’nin büyük bölümünde yüzde 50’yi aşacağını söylüyor.

Enflasyon artışında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ısrarı sonrası faizlerin 500 baz puan düşürülmesiyle birlikte döviz kurlarının fırlaması etkili oldu. Faiz indirimleriyle ilgili olmadığını öne sürse de Merkez Bankası Şahap Kavcıoğlu da enflasyondaki yükselişte kur fiyatlarının etkili olduğunu söyledi.
ASO meclis toplantısında konuşan Başkan Özdebir, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF), Fed’in hamlelerinin gelişmekte olan ülkelerde sermaye çıkışlarına ve para birimlerinde değer kayıplarına neden olabileceği uyarısında bulunduğunu hatırlatarak, bu durumun dolara erişim maliyetini önemli ölçüde artıracağını söyledi. Özdebir, içeride enflasyon eğilimlerinin her geçen gün daha da bozulduğuna işaret ederek şunları söyledi:

“Enflasyon son dönemlerde yapısal bir soruna dönüşürken aralıkta beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon, ekonominin geneline yayılan maliyet tarafı güçlü bir enflasyonla karşı karşıya kaldığımızı ve sonraki aylarda fiyat artışlarının devam edeceğine işaret ediyor.”

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre Özdebir, önümüzdeki dönemde güçlü küresel talep, tedarik zincirinde devam eden aksaklıklar, gıda fiyatlarındaki artışlar ve petrol fiyatlarında 100 dolara kadar artış beklentisinin 2022 yılının da enflasyon açısından iyi bir yıl olmayacağı sinyalini verdiğini belirtirken, “Bu tablo ülkemizde de belirli bir süre daha yüksek enflasyonla yaşamaya devam edeceğimizi gösteriyor” dedi.

‘ENFLASYON KONTROL ALTINDA OLMALI’
Özdebir, diğer ülkelerin aksine Türkiye’de enflasyonun aşağı değil yukarı yönlü olduğunu, bu yönüyle Türkiye’nin diğer ülkelerden ayrıştığını belirtirken, enflasyonu kontrol altına almadan atılan adımların faizlerde kalıcı bir düşüşe neden olmadığını söyledi.
Özdebir, “Enflasyonla mücadelede ivedi bir programının devreye girmesi gerekiyor. Orta vadeli ve inandırıcılığı yüksek bir program, enflasyon seviyesinde beklentileri aşağı çekerek, ekonominin dezenflasyonist bir sürece girmesine katkı sağlayacaktır” dedi.