Açız, yoksuluz, göçüyoruz

Açız, yoksuluz, göçüyoruz
AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Bakanı Nebati, her fırsatta sabır istiyor ama mutfaktaki yangın nefes aldırmıyor… Uzun yıllardır iktidara yakın bir yönetimin başında olduğu Türk-İş’in “yaşam maliyeti” araştırması...

AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Bakanı Nebati, her fırsatta sabır istiyor ama mutfaktaki yangın nefes aldırmıyor… Uzun yıllardır iktidara yakın bir yönetimin başında olduğu Türk-İş’in “yaşam maliyeti” araştırması bile Türkiye’de yaşayanların çaresizliğini bir kez daha göz önüne serdi. Türk-İş’e göre haziran ayına ilişkin açlık sınırı 6 bin 391 lira, yoksulluk sınırı ise 20.818 lira oldu. Böylece haziran itibariyle açlık sınırı ve asgari ücret arasındaki fark 2 bin 138 liraya çıktı.

Araştırmaya göre bekar bir çalışanın yaşam maliyeti 8 bin 313 lira olarak kaydedildi. Türk-İş’e göre gıda enflasyonu ise haziranda yıllık yüzde 117 lira arttı.

Araştırmanın değerlendirme kısmında ise “Ücretli, maaşlı, yevmiyeli çalışanlar ile esnaf, emekli ve öğrencilerin içinde yaşadığı fiili hayat pahalılığı, enflasyon bugün sıfırlansa bile gelirleri artmadığı sürece aynı kalacaktır. Üstelik fiyatlar hızla tırmanmaya devam ediyor” ifadeleri yer aldı.

GIDA ENFLASYONUNDA ARTIŞ YÜZDE 117
TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 6,2 oranında gerçekleşti. Son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 117,29 olarak hesaplandı. Altı aylık değişim oranı yüzde 55,96 oranında oldu.

BİR GÖZÜMÜZ DIŞARIDA
Avrupa Birliği’ne (AB) iltica başvurularında savaşlar ve çatışmalar nedeniyle geçen yıl belirgin oranda artış kaydedildi. Türkiye’den yapılan iltica başvuruları da yüzde 47 arttı.

Malta merkezli Avrupa Birliği İltica Ajansı (EUAA), AB ülkelerine iltica başvurularının yaklaşık yüzde 30 artışla 648 bine yükseldiğini açıkladı.

DW Türkçe’nin haberine göre, iltica başvurularında ilk sırayı 117 bin kişiyle Suriyelilerin aldığı, Suriye vatandaşlarını 102 bin kişiyle Afganların izlediği bildirildi.

Türkiye’den AB ülkelerine iltica başvuruları da yeniden yükselişe geçti. 15 Temmuz darbe girişiminin gerçekleştiği 2016’dan sonra artan başvuru sayısı 2019’da 26 bin 380’e ulaşmış, bu rakam pandemi koşullarının da etkisiyle 2020’de 16 bin 720’ye gerilemişti.

YÜZDE 47’LİK ARTIŞ
Türkiye’den iltica başvurularının sayısı 2021’de yüzde 47’lik artışla 24 bin 625’e yükselirken, söz konusu başvuruların yüzde 32’si Almanya’ya yapıldı. Türkiye›den başvuruda bulunup ilk başvuruda mülteci statüsü tanınanların sayısı ise 2020›ye göre yüzde 14›lük düşüşle 7 bin 910›a geriledi. Türkiye›den gelip iltica başvuruları reddedilenlerin sayısı 10 bin 460 olarak kaydedildi. Reddedilen başvurularda ise Fransa yüzde 52›lik oranla başı çekti.