Adalet Bakanı Tunç'tan AYM'nin Atalay kararı yorumu: Değerlendirmeyi ilgili mahkeme yapacak

Adalet Bakanı Tunç'tan AYM'nin Atalay kararı yorumu: Değerlendirmeyi ilgili mahkeme yapacak
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesinin (AYM), Can Atalay hakkındaki ikinci "hak ihlali" kararıyla ilgili yaptığı açıklamada "Bu yeni bir karar. Bu kararın değerlendirilmesini de yine ilgili mahkemeler yapacaktır. Hep beraber...

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesinin (AYM), Can Atalay hakkındaki ikinci "hak ihlali" kararıyla ilgili yaptığı açıklamada "Bu yeni bir karar. Bu kararın değerlendirilmesini de yine ilgili mahkemeler yapacaktır. Hep beraber süreci takip edeceğiz" dedi.

AYM, bugün Can Atalay’ın tahliyesi ve hakkındaki yargılamanın durması isteminin Yargıtay 3. Dairesi tarafından reddedilmesi üzerine yapılan ikinci hak ihlali başvurusunu görüştü. AYM, Can Atalay’ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının oy çokluğuyla ihlal edildiğine hükmetti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atalay hakkındaki ikinci başvuruda da "hak ihlali" kararının verilmesine ilişkin, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kararın verildiği sırada TBMM Genel Kurulunda Bakanlığının bütçesinin görüşüldüğünü belirten Tunç, kararı bütçe görüşmeleri sırasında öğrendiklerini belirtti. Tunç, "Kısa karar verildi. Ardından gerekçeli kararının da yayımlanması lazım. Sonraki süreçte Resmi Gazete'de yayımlanması lazım. Sonraki süreçte, yargı süreci içerisinde tüm bunlar değerlendirecek hususlardır." diye konuştu.

"Değerlendirmeyi ilgili mahkeme yapacak"

AYM'nin önceki ihlal kararına Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin uymadığını hatırlatan Tunç, şöyle devam etti:

"Uymamasının gerekçelerini de daha önce konuşmuştuk. Anayasa'mızın 83, 14, 148, 148. maddenin 4. fıkrası… Tüm bunları değerlendirecek olan da olay mahkemenin önüne geldiğinde o mahkemeler. Bu maddelerin yorumlanması bakımından Anayasa Mahkememiz ile Yargıtay'ımız arasında bir görüş farkı ortaya çıkmıştı. Bu görüş farkından dolayı bir karar söz konusu oldu. Bu yeni bir karar. Bu kararın değerlendirilmesini de yine ilgili mahkemeler yapacaktır. Hep beraber süreci takip edeceğiz."