AİLENİZİN İLAVE ŞEKER ALIMINI AZALTMAK İÇİN NASIL BİR YOL İZLEMELİ

Daha az ilave şeker kaynağı içeren yeme alışkanlıkları, daha düşük tip 2 diyabet oranları, kalp hastalığı ve yetişkinlerde bazı kanser türleri ile ilişkilidir. Daha fazla şeker alımının hem çocuklarda hem de yetişkinlerde diş çürükleriyle bağlantılı olduğuna dair kanıtlar bile var. Ek şeker içeren birçok yiyecek ve içecek de ekstra kaloriye katkıda bulunduğundan, aşırı kilo ve obezite riski de vardır. Eklenen şekerleri en aza indirmek birçok ebeveyn için bir önceliktir ancak göründüğü kadar basit değildir. Bariz ilave şeker kaynaklarından kaçınmak tabi ki alınabilecek önlemlerden, ancak ilave şeker beklemediğiniz birçok gıdada bulunabilir.

Eklenen şekerler bir yiyecek veya içeceği tatlandırıp, enerji ekleseler de çok az besin sağlarlar. Yani besin değerleri düşüktür. Gerçek besin olmaktan uzaklaşırlar.

Bir içerik etiketinde şeker birçok farklı isim altında görünebilir. Yaygın olanlardan bazıları şeker kamışı, mısır şurubu, yüksek fruktozlu mısır şurubu, ham şeker ve kristal katılardır. Ayrıca esmer şeker, bal, akçaağaç şurubu ve esmer pirinç şurubunu da unutmamak gerek.

Gözden geçirilen ve bilimsel dayanağı olan yönergeleri destekleyen tavsiyelere baktığımızda 2 yaş ve üzeri için ilave şeker miktarını günlük alınması gereken enerji miktarının (kalorinin) %10’undan daha azı ile sınırlandırmak gerekiyor. Söz konusu bebekler ve çocuklar olduğunda ise günde sadece 1200 ila 1400 kaloriden fazlasına ihtiyaç duymadıklarını da göz önünde bulundurursak ilave şekerlerden tamamen kaçınmak aslında en doğrusu.

Gram hesaplamalarını veya ölçü birimlerini hesaplamayı bir saplantı haline getirmek yerine, ilave şeker ürünlerini sınırlandırarak şekeri azaltmaya çalışmak çok daha uygulanabilir ve sürdürülebilir bir yöntem.

İlave Şeker İçeren Gıda Kaynakları:

Bazı ilave şeker kaynaklarını tespit etmek kolaydır. Örneğin;

  • Şekerle tatlandırılmış içecekler (meyve suları, meyve kokteylleri, enerji içecekleri, kahve karışımları, aromalı çaylar)
  • Şekerli mısır gevrekleri
  • Şeker ve çikolatalar
  • Aromalı süt ve yoğurtlar
  • Hamur işleri, unlu mamuller

Bunlara ek olarak eklenmiş şekerler aşağıdaki gibi bazı şaşırtıcı yerlerde de saklanabilirler:

  • Granola ve tam tahıllar
  • Aromalı yulaf ezmesi türleri
  • Granola çubukları, protein barlar ve tahıl barları
  • Makarna sosları
  • Kuru meyve, konserve meyve, elma püresi ve meyve suları
  • Bebek mamaları
  • Barbekü sosu, ketçap, salata sosları ve diğer hazır çeşniler

EKLENMİŞ ŞEKERLERİ AZALTMAK İÇİN İPUÇLARI

Ailenizin ilave şeker alımını azaltmanın ilk adımı markette gerçekleşir. Market koridorlarında dolaşırken almayı düşündüğünüz ürünlerin içerik listelerini ve Besin Değerleri Etiketlerini tarayın ve mümkünse ilave şeker kullanmamış seçenekleri tercih edin. Yemeklerinizi hazırlarken ve pişirirken doğal tatlı meyve ve sebzeleri kullanmayı deneyin. Örnekler arasında muz, tatlı patates ve elmayı sayabiliriz. Bir başka örnek, tatlılık ve lezzet vermesi için sabah hazır kur meyve içerikli yulaf ezmesi veya granola kullanmak yerine pişmiş sade yulaf ezmenize çilek veya muz püresi gibi bir meyve ekleyebilirsiniz.

İçecekler için, 12 aylıktan küçük çocuklar için sade suyu tercih edin. Beş yaş ve altı çocuklar aromalı sütlerden, süt içermeyen sütlerden (diyet veya tıbbi ihtiyaçlar için soya sütü hariç), kafeinli içeceklerden ve düşük kalorili içeceklerden kaçınmalıdır. Ekstra lezzet için limon dilimleri veya nane yaprakları gibi meyve ve taze otları suya ekleyebilirsiniz.

Ayrıca evinizde sıfırdan pişirerek kendi granolanızı, makarna soslarınızı ve çeşnilerinizi hazırlayarak eklenen şekerleri azaltabilir, kullanılan malzemeleri ve miktarlarını kontrol edebilirsiniz. Ailenizin damak tadı da alıştıkça, yavaş yavaş tatlandırılmış çeşitleri daha az kullanabilirsiniz.

Tamamen şekersiz bir diyet yerine besinlerle sağlıklı bir ilişki kurmayı genel odak haline getirin. Meyveler ve sebzeler gibi yiyeceklerin iyi niteliklerini ve taze tatlarını kullanarak ve çocuklarınız için oyun haline getirerek olumlu ilişkilerin kurulmasını teşvik edin ve süper tatlıları özel günler için saklayın.

Çocuklarınızın Beslenme Bilgilerini Artırın

Çocuklarınızın yiyecek etiketlerini nasıl okuyacaklarını anlamalarına yardımcı olmak, onları yaşamları boyunca akıllı yiyecek seçimleri yapmaya hazırlar. İster markette, ister evde veya okulda, çocuğunuza sağlıklı beslenmeyi öğretmek için birçok fırsat vardır.

Evde

Çocuklara beslenmenin temellerini öğretmek ve etiket okuma bilinci vermek, ellerinde bulunan beslenme bilgileriyle yemeyi sevdikleri birçok gıda örneği ile evde kolayca yapılabilir. Sağlıklı beslenmeyi öğretmek için bu ipuçlarından bazılarını deneyebilirsiniz.

  • Çocuğunuzla değişen protein kaynakları, tam tahılları seçme ve renkli meyve ve sebzeleri seçme gibi konuları tartışın.
  • Atıştırırken, çocuğunuzun, yedikleri yiyeceğin içinde ne olduğunu keşfetmek için Besin Değerleri etiketine ve porsiyon boyutuna bir göz atmasını sağlayın.

Markette

Markette etiket okumak önemlidir çünkü evdeki yiyeceklerin çoğunun geldiği yer burasıdır. Besleyici seçenekler bulmak için çocuğunuzu bir ava gönderin ve aşağıdaki gibi örnekleri seçmelerini isteyin:

  • Su veya kendi meyve suları ile paketlenmiş konserve meyveler.
  • Tuz eklenmemiş dondurulmuş sebzeler.
  • Şeker oranı düşük ve lif oranı yüksek tam tahıllı tahıl.

Yemek Masasında

Çocukların yemekhanede hangi yiyecekleri yediğini takip etmek zor olabilir, bu nedenle onları sağlıklı seçimler yapmaya teşvik etmek en iyisidir.

Çocuğunuza sağlıklı bir öğle yemeği hazırlaması için meydan okuyun.

Çocuğunuzu, yemekhane ürünlerinin etiketlerini okumaya ve ilave yağ, şeker ve tuz oranı düşük olan ürünleri seçmeye teşvik edin.

Kafeterya menüsü tekliflerini inceleyin ve çocuğunuzla birlikte dengeli, sağlıklı bir yemek oluşturan yiyecek gruplarının her birini sağlayacak hangi seçenekleri seçebileceklerini tartışın. (Örneğin çocuğunuza sebze, meyve, tam tahıllı ve proteinli yiyecek olarak ne tercih edeceğini sorun.)

Çocuğunuza öğle yemeğindeki sağlıklı seçenekler ve neden dahil oldukları hakkında dostça bir not bırakın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Melis Durası Arşivi