Akademisyen cinayetinde ihmalden yargılanan memurlardan 2'sine 'iyi hal' indirimli hapis cezası

Akademisyen cinayetinde ihmalden yargılanan memurlardan 2'sine 'iyi hal' indirimli hapis cezası
İzmir'in Buca ilçesinde, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Serpil Erfındık'ın (38), 10 yıl önce boşandığı eşi Vedat Atik (44) tarafından bıçaklanarak öldürüldüğü cinayette, 'ihmal' suçundan yargılanan 8 memurdan...
İzmir'in Buca ilçesinde, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Serpil Erfındık'ın (38), 10 yıl önce boşandığı eşi Vedat Atik (44) tarafından bıçaklanarak öldürüldüğü cinayette, 'ihmal' suçundan yargılanan 8 memurdan 6'sı beraat ederken, 2'sine ise hapis cezası verildi ve hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Olay, 15 Aralık 2013'te, Buca ilçesi Kaynaklar Mahallesi'nde yaşandı. Vedat Atik, oğlunu görmek için 3 yıl önce boşandığı Dokuz Eylül Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi olan eşi Serpil Erfındık'ın evine gitti. Evde çıkan tartışma sonucunda Vedat Atik, Serpil Erfındık'ı 6 yerinden bıçaklayarak öldürdü. Cinayetin ardından, Atik, yaklaşık 1 hafta arkadaşının evinde saklandıktan sonra oğlu ve ailesini gördükten sonra teslim oldu.

Vedat Atik hakkında İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Atik, 'iyi hal ve pişmanlık' indirimleriyle 'kasten öldürme', 'hırsızlık', 'hakaret ve tehdit' suçlarından 28 yıl 5 ay 7 gün hapis cezasına çarptırıldı. Serpil Erfındık'ın ailesinin avukatlarının itirazları üzerine dosyayı görüşen Yargıtay, 2018 yılında kararı onadı.

Bu süreçte ailenin avukatları, Serpil Erfındık'ın öldürülmeden önce eski eşi Atik hakkındaki şikayetlerine rağmen, korunması için yeterli tedbir alınmadığı gerekçesiyle polis ve jandarma görevlileri ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürü hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda bulunulan memurlar hakkında İzmir Valiliği'nin soruşturma izni vermemesi üzerine savcılık takipsizlik kararı verdi. Bu karar üzerine avukatlar, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi, 29 Eylül 2021'de memurların Erfındık'ın ölümünde sorumlu olduklarına karar verip, kapatılan soruşturmanın tekrar açılmasına hükmetti. Bu kararın ardından dönemin İzmir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü olan Z.Y. (47), görevli polis memurları A.İ.Ö. (52), G.İ. (44), B.B., R.K.S., İlçe Jandarma Komutanlığı'nda görevli astsubay İ.Ö. ve Genel İdari Hizmetler memurları M.F.O. (30) ile S.S. (52) hakkında 'görevi ihmal' suçundan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

Sanıkların yargılanmasına bugün devam edildi. Sanıklardan G.İ. ve R.K.S. ile taraf avukatları bugün görülen 9'ncu celseye katıldı. Sanık ve sanık vekillerinin son savunmaları alındı. Ardından mahkeme heyeti kararı açıkladı. Sanık A.İ.Ö, G.İ., B.B., M.F.O., S.S. ve İ.Ö.'nün ayrı ayrı beraatine hükmetti. Diğer sanıklar Z.Y. ve R.K.S. hakk