Akif Beki: Türkiye Yüzyılı dört dörtlük, her şeyi tastamam da bir yeni Anayasa mı eksik kaldı, acelesi ne?

Akif Beki: Türkiye Yüzyılı dört dörtlük, her şeyi tastamam da bir yeni Anayasa mı eksik kaldı, acelesi ne?
12 Eylül Anayasa'sı’nın bugüne kadar 24 kez değiştiğini hatırlatan Karar yazarı Akif Beki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhalefete yaptığı "En ideal anayasa metnini bulmak için gelin konuşalım, müzakere edelim." çağrısını...

12 Eylül Anayasa'sı’nın bugüne kadar 24 kez değiştiğini hatırlatan Karar yazarı Akif Beki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhalefete yaptığı "En ideal anayasa metnini bulmak için gelin konuşalım, müzakere edelim." çağrısını eleştirdi.

12 Eylül Anayasa'sı’nın bugüne kadar 24 kez değiştiğini ve 2017'de, yönetim sistemimizin bir Anayasa referandumuyla değiştirildiğini hatırlatan Karar yazarı Akif Beki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “sivil Anayasa ihtiyacı” sözlerini eleştirdi.

Beki, “AK Parti, 2004'teki değişiklikle AİHM kararlarını, iç hukukun üstüne koydurdu. 12 Eylül 2010 referandumuyla da Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı getirdi. AİHM'in, AYM'nin adil yargılanmama ve hak ihlali kararlarına uymak, Anayasa'ya göre zorunlu. Fakat Anayasa emrine rağmen, beğenilmeyen yargı kararlarına sanki uyuluyormuş da Anayasa yetmiyormuş gibi konuşuluyor şimdi.” dedi.

Akif Beki, “İstendiğinde uyulmayabilen bir Anayasa, Türkiye Yüzyılı'na nasıl dar geliyorsa... Yine Anayasa'yı sivilleştirme, vesayetçilikten kurtarma damarları tuttu.” yorumunu yaptı.

Beki şöyle devam etti:

En son 2017 Anayasa değişikliğiyle vesayetçilik, betona gömülmüştü. O devir kapanmıştı. Cumhurbaşkanlığı Sistemine, bu iddiayla oy toplandı. Yeniden nasıl hortladı ki, Anayasa'yı bir kez daha vesayetçilikten kurtarmamız gerekiyor?

Mevcuduna harfiyen uyuluyor, dışına çıkılmıyormuş da dar geldiğinden Anayasa'nın yenisi mi şart olmuş?

Türkiye’nin öncelikli sorunlarını tek tek sıralayan Beki, “Öncelikli sorunlar arasında çevre dahi sıralamaya giriyor da Anayasa girmiyor.” diyerek “Türkiye Yüzyılı dört dörtlük, her şeyi tastamam da bir yeni Anayasa mı eksik kaldı, acelesi ne?” sorusunu sordu.

Yazının tamamı