İYİ Parti’de Kurultay günü: Genel başkanlık seçimi üçüncü tura kaldı

İYİ Parti’de Kurultay günü: Genel başkanlık seçimi üçüncü tura kaldı
İYİ Parti, seçim yenilgisinin ardından Meral Akşener'in görevi bıraktığını açıklamasının ardından parti kurultaya gitti. Genel başkanlık seçiminin ilk turunda salt çoğunluğu sağlayan aday olmadı, seçim üçüncü tura kaldı.

Dört adayın genel başkanlık için yarışacağı kurultaya dışarıdan seyirci alınmayacak, salonda sadece parti yöneticileri, delegeler ve basın mensupları bulunacak.

31 Mart seçimlerinde Türkiye geneli belediye başkanlığında yüzde 3.76, il genel meclislerinde yüzde 4.59 oy alan İYİ Parti, 5. Olağanüstü Kurultayı’nda yeni genel başkanını belirleyecek. Yerel seçim hezimeti sonrası İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, olağanüstü kurultay kararı alarak, başkanlığa aday olmayacağını açıklamış, eşyalarını toplayarak odasını terk etmişti.

Kongre, Ankara’daki ATO Congresium’da yapılacak. Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu, Grup Başkanı Koray Aydın, Göç Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın ve Kurucular Kurulu Üyesi Günay Kodaz, genel başkanlık için yarışıyor.

Parti tüzüğüne göre, genel başkanlık adaylığı için delegelerin yüzde 5’inin imzasını almak gerekiyor.

Genel başkanlık seçiminin ilk turunda salt çoğunluğu sağlayan aday olmadı, seçim üçüncü tura kaldı.

Kurultayda hangi seçimler yapılacak?

Delegeler önce genel başkanı seçecek, ardından yetkili kurulları belirlemek için sandığa gidecek. 75 Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi ile 18 Merkez Disiplin Kurulu üyesi seçilecek. Genel başkan seçilen kişi ilk olarak GİK içinden Başkanlık Divanını oluşturacak.

Pusula renkleri belli oldu

Birden fazla aday olduğu için her aday için ayrı pusula kullanılacak.

Pusula renkleri şu şekilde olacak:

Koray Aydın - Sarı

Müsavat Dervişoğlu - Mavi

Tolga Akalın - Beyaz

Günay Kodaz - Kırmızı

Adayların konuşma sıraları kura ile belirlendi

Her adayın en fazla 40 dakika konuşma yapmasına izin verilecek. Adayların konuşma sıraları kurayla belirlendi. Kura sıralamasında ilk olarak Müsavvat Dervişoğlu, Tolga Akalın, Koray Aydın ve Günay Kodaz konuştu.

Seçim ikinci tura kaldı

Adayların konuşmasının ardından birinci tur oy verme işlemi tamamlandı. Salt çoğunluğun sağlanmaması nedeniyle seçim ikinci tura kaldı.

İYİ Parti Kurultay’ında seçim ikinci tura kaldı. Birinci tur seçim sonuçları şu şekilde;

Koray Aydın: 472

Müsavat Dervişoğlu: 370

Tolga Akalın: 327

Günay Kodaz: 2

Seçim üçüncü tura kaldı

İYİ Parti Kurultay’ında seçim üçüncü tura kaldı. İkinci tur seçim sonuçları şu şekilde;

Müsavat Dervişoğlu: 570

Koray Aydın: 565

Tolga Akalın: 15

Günay Kodaz: 3

Üçüncü tura en çok oyu alan 2 aday katılıyor

Genel Başkan adayları Müsavat Dervişoğlu, Tolga Akalın, Koray Aydın ve Günay Kodaz'ın konuşmalarının ardından, oy verme işlemi yapıldı. İlk turda Aydın 472, Dervişoğlu 370, Akalın 327 ve Kodaz 2 oy aldı. İlk turda üçüncü olan Akalın, oylamanın ardından adaylıktan çekildi. İkinci turda 1158 delege oy kullandı. 6 oy geçersiz sayıldı. Aydın, 565 oy, Akalın 15 oy, Dervişoğlu 570, Kodaz 3 oy aldı. İlk iki turda gerekli çoğunluk sağlanamadığı için üçüncü tura geçiliyor. En fazla oyu alan Aydın ve Dervişoğlu arasından genel başkan belirlenecek. Üçüncü oylama, 19.30'da başlayarak 20.30'da sona erecek.