AKP'li belediyeden Albayrak'a adrese teslim ihale

AKP'li belediyeden Albayrak'a adrese teslim ihale
Gaziantep'te AKP yönetimindeki Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, AKP'ye yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesinin de bağlı olduğu Albayrak Holding'e ait bir şirkete 81 milyon TL'lik ihale verdi.Ersan KınıkKamu İhale Bülteni'nde...

Gaziantep'te AKP yönetimindeki Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, AKP'ye yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesinin de bağlı olduğu Albayrak Holding'e ait bir şirkete 81 milyon TL'lik ihale verdi.

Ersan Kınık

Kamu İhale Bülteni'nde yer alan bilgilere göre Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 14 Temmuz'da iş makinesi kiralama amacıyla ihale düzenledi.

Pazarlık usulüyle sadece davet edilen firmaların teklif verebildiği ihale, Kamu İhale Kanunu'nun tartışmalı 21/B maddesiyle düzenlendi.

Sonuç ilanı 3 ay gizlendi

Yalnızca 2 firmanın katıldığı ihaleyi, 80 milyon 915 bin 400 TL'lik teklifte bulunan Avrasya Atık Yönetimi isimli şirket kazandı. Şirket ile belediye arasında 7 Ağustos'ta sözleşme imzalanırken, ihalenin sonuç ilanı kamuoyuna 8 Kasım'da açıklandı.

İhaleyi kazanan Avrasya Atık Yönetimi, Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen Albayrak Holding bünyesinde faaliyet gösteriyor.

2 yılda 310 milyon TL'lik ihale verdiler

İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre şirket 2019 yılında Kazım Albayrak, Faruk Albayrak ve Mesut Muhammet Albayrak ortaklığında kuruldu. İlk ihalesini 2022 yılında alan şirket kamudan 8 ihale aldı ve aldığı ihalelerin toplam bedeli en az 310 milyon 424 bin TL oldu.

Bu ihalelerden 6'sı pazarlık usulüyle düzenlenirken, kazandığı 2 ihale herkesin teklif verebildiği açık ihale oldu.

Rakiplerinin teklifleri geçersiz sayılmış

Kazanılan açık ihalelerden ikisinde ise rakiplerinin verdiği tekliflerin geçersiz sayılması dikkat çekti.

Şirketin 22 Mayıs'ta Şanlıurfa'da AKP'li Eyyübiye Belediyesi'nden 87,4 milyon TL bedelle kazandığı ihaleye 4 firma teklif vermiş ancak 3 firmanın teklifi geçersiz sayılmıştı.

27 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul'da AKP'li Arnavutköy Belediyesi'nden kazandığı ihaleye ise 8 firma teklif vermiş, tekliflerden 5'i geçersiz sayılmış ve geçerli 3 teklif arasında en düşük teklifi verdiği için ihaleyi Avrasya Atık Yönetimi A.Ş. kazanmıştı.

21/B nedir?

Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması durumunda pazarlık usulüyle ihale yapılabilir