AKP'li belediyenin yönettiği ilçe haraç mezat!

AKP'li belediyenin yönettiği ilçe haraç mezat!
AKP’li Tatvan Belediyesi’nin belediye ait tüm gayrimenkullerin satışına karar verdiği ortaya çıktı. Satış kararı verilen hizmet binası için de 45 milyon 11 bin TL bedelle ihale açıldı.Gazete Pencere, AKP’li Tatvan Belediyesi’nin...

AKP’li Tatvan Belediyesi’nin belediye ait tüm gayrimenkullerin satışına karar verdiği ortaya çıktı. Satış kararı verilen hizmet binası için de 45 milyon 11 bin TL bedelle ihale açıldı.

Gazete Pencere, AKP’li Tatvan Belediyesi’nin 7 Ocak 2021 tarihli belediye meclis toplantısına ait karar özetine ulaştı. Buna göre belediye meclisi, “İlçemizde bulunan belediyemize ait tüm gayrimenkullerin satışlarının yapılmasının kabulü” kararıyla satış için belediye encümenini yetkilendirdi.

Meclis çoğunluğu bakanlık eliyle AKP’ye geçmişti

Kararın 3 ret kararına karşı 11 kabul oyu ile alındığı öğrenildi. Söz konusu kararın alındığı belediye meclisindeki çoğunluk 14 üye ile HDP’deydi.

Ancak 31 Mart'taki seçimlerden hemen sonra HDP’li 9 meclis üyesi, İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden uzaklaştırıldı. Görevden uzaklaştırılan meclis üyelerinden birisi de Diyar Orak idi.

Belediye meclisi tarafından verilen bu kararın hukuksuz olduğunu belirten Orak, görevden uzaklaştırılmalarından sonra böylesi kararların alındığını anımsattı.

"Birilerinin menfaatine göre hareket ediliyor"

Orak, “Kazanılmış hakların gasp edilmesi ve belediye meclisinden uzaklaştırmalar ile başlayan süreç, bugün belediyeye ait taşınmazların usulsüz olarak satılması ve bir anlamda birilerinin menfaatine olacak şekilde devam etmektedir. Yapmış olduğumuz araştırmalarda Belediye Encümeninin, 07.01.2021 tarihli Belediye Meclis kararında alınan bir karara göre yetkilendirildiğini öğrendik” dedi.

"Kararı alan kişilerin hukuki ve cezai sorumluluğunu gerekiyor"

Belediyenin bu kararından yine bir gayrimenkulün satışı ile bilgi sahibi olduklarını söyleyen Orak, “Bu karar baştan aşağı hukuka, usule, Belediye Kanunu’na ve vicdana aykırıdır. Tek hedefi birilerine maddi menfaat sağlamaya yönelik olan bu karar sadece hukuka aykırı olmakla kalmaz aynı zamanda kararı alan kişilerin hukuki ve cezai sorumluluğunu da gerektirir” ifadelerini kullandı.

Belediyeden satılık belediye binası

Ocak 2021’de alınan karar kapsamında bugüne kadar hangi gayrimenkullerin satışlarının yapıldığı bilgisine henüz ulaşılamazken, belediyeye ait en değerli gayrimenkullerden biri için de geçen ay satış ihalesi açıldı. Belediyenin AKP'ye geçmesine kadar aktif olarak kullanılan eski hizmet binası satışa çıkarıldı. İlçenin Tuğ Mahallesi’nde bulunan 882,56 metrekarelik ticari amaçlı bina ve arsa olarak tanımlanan hizmet binasının satışı için 25 Mayıs 2023 tarihinde ilan açıldı.

45 milyon 11 bin TL bedelle açılan ihale yarın yapılacak olan açık artırma usulü satışa çıkarıldı.

Söz konusu gayrimenkulün satışa çıkartılmasına da tepki gösteren Orak, “Belediye ait eski hizmet binasının satışının yapılmasında herhangi bir kamu menfaati olmadığını ve amacın sadece Tatvan halkına ait bir taşınmazın birilerine menfaat sağlama olduğunu biliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Orak, uzaklaştırma kararına rağmen resmi olarak görevlerinin sürdüğünü de belirterek, “Dolayısıyla yarın yapılması planlanan ihale işlemlerinin satış olarak gerçekleşmesi halinde konuyu yargıya intikal ettireceğiz” dedi.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurmak için aradığımız Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani’ye ulaşılamadı.