AKP'li Keçiören Belediye Başkanı Altınok ifadelerini düzeltti: Bakanı itham etmedik

AKP'li Keçiören Belediye Başkanı Altınok ifadelerini düzeltti: Bakanı itham etmedik
AKP'li Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, ilçede küçük bir çocuğun köpeklerin saldırısına uğramasının ardından ağır yaralanmasına ilişkin konuşmasında sokak köpekleriyle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet...

AKP'li Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, ilçede küçük bir çocuğun köpeklerin saldırısına uğramasının ardından ağır yaralanmasına ilişkin konuşmasında sokak köpekleriyle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye yüklendi. Daha sonra açıklama yapan Altınok, Bakan Özhaseki'yi eleştirmedim' dedi

Köpek saldırısı sonrası ağır yaralanan 10 yaşındaki çocuğa ilişkin açıklama yapan Altınok, "Bu mesele uzun bir zamandan beri belediyemizce ilgili bakanlıklar ve ilgili birimlere resmi yazılarla bildirilmiş ve kontrolsüz hayvan bırakılmasının önüne geçmek adına önlem alınması konusunda yazışmalar yapılmıştır. Ne yazık ki tarafımıza konuya ilişkin bir dönüt olmadığı gibi sokak hayvanı bırakma süreçleri de aralıksız olarak devam etmiştir" diye konuştu.

Altınok şunları kaydetti:

"Dün sabah saatlerinde Bağlum Kafkas Mahallesi’nde meydana gelen acı olay hepimizi derinden üzmüştür. Öncelikle yaralı olan evladımıza ve ailesine acil şifalar diliyor, talihsiz olayın yaşandığı saatten itibaren anbean ailemizin yanında olduğumuzu ve çocuğumuzun tedavisi için her türlü imkânı seferber ettiğimizi kamuoyunun bilgisine sunmak istiyoruz. Çocuğumuz şu anda üniversitemiz, hekimlerimiz ve uzman sağlık personelinin kontrolü ve yakın takibi altındadır. Son zamanlarda meydana gelen sokak hayvanları saldırıları ne yazık ki birçok şehrimizde çocuklarımızın ve tüm vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğini tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Sürecin doğru yönetilmesi ve çözüm odaklı acil projeler üretilmesi amacıyla başta yasa koyucular, ilgili bakanlıklar, büyükşehir ve ilçe belediyelerinin hukuki sorumluluk boyutlarını bu acılı atmosferde ve bu platformda aktarmayı ve tartışmayı doğru bulmamakla birlikte; bir taraftan evladımızın ve ailemizin yanında bulunurken diğer taraftan da sorunların makro düzeyde çözümüne ve yasal düzenlemelere ilişkin boşlukların süratle giderilmesine katkı sağlamak amacıyla neler yapılabileceğine dair çalışmalar yürüttüğümüzü kamuoyunun bilgisine sunmak isteriz.

Söz konusu olay yaşandıktan hemen sonra bir süredir aralıksız bir şekilde yaptığımız gibi, bölgemize gece vakti kontrolsüz ve toplu olarak bırakılan sokak hayvanlarının tamamını ertesi gün derhal bölgeden toplamaya ve yasal uygulamalara göre Rehabilitasyon Merkezimizde denetim altına almaya çalışmaktayız. Başıboş sokak hayvanları sorunu, sadece belediyelere ait bir konu olmayıp çok boyutlu takip gerektiren bir mesele olması sebebiyle birçok kurum ve kuruluşun eş zamanlı ve koordineli çalışmasını gerektirmektedir. Sorun büyüktür… 5199 sayılı yasa gereğince sokak hayvanlarının toplanması, kısırlaştırılması, aşılanması, küpelenmesi yapıldıktan sonra en geç 10 gün içinde alınan bölgeye yeniden bırakılması gerekmektedir. Ve yine yasa gereği yerel yönetimler barınak ve rehabilitasyon merkezleri kurarak bölgelerindeki sokak hayvanlarını kontrol etmekle yükümlüdür. Ancak birçok belediye ne barınak ne rehabilitasyon merkezi hizmetini verebilmektedir. Bu sebeple uzun bir süredir başka bölgelerden toplanan sokak hayvanları kaçak olarak açık arazilere ve özellikle söz konusu olayın gerçekleştiği bölgeye toplu olarak bırakılmaktadır.

Bu mesele uzun bir zamandan beri belediyemizce ilgili bakanlıklar ve ilgili birimlere resmi yazılarla bildirilmiş ve kontrolsüz hayvan bırakılmasının önüne geçmek adına önlem alınması konusunda yazışmalar yapılmıştır. Ne yazık ki tarafımıza konuya ilişkin bir dönüt olmadığı gibi sokak hayvanı bırakma süreçleri de aralıksız olarak devam etmiştir. İlçemize ait bakım ve rehabilitasyonda tutulan kayıtlı sokak hayvanlarına ilişkin bugüne kadar en ufak bir sıkıntı ve saldırı yaşamamış bir belediye olarak sınırlarımız içerisindeki tepelik bir açık arazide gece vakti kimin tarafından bırakıldığı belli olmayan ve bizim kayıtlarımızda olmayan agresif sokak hayvanlarının, açık arazide bulunan çocuğumuza saldırmış olması hepimizi kahretmiştir. Keçiören Belediyesi olarak sokak hayvanlarının toplanıp aşı ve kısırlaştırma sonrası kayıtlanıp rehabilite edilmesi ve sokaklarımızın huzura kavuşması adına üzerimize düşen görevleri tam ve eksiksiz şekilde yerine getirme gayretiyle 4,5 yıldır ülkemize örnek olmuş bir belediyeyiz."

'Yazılı açıklamamızda Özhaseki’yi itham edecek en ufak bir ifade kullanmadık'

Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Bağlum Kafkas Mahallesi’nde yaşanan köpek saldırısına ilişkin yaptıkları açıklamanın bazı basın yayın mecraları tarafından siyasi istismar konusu edildiğini belirterek sert tepki gösterdi.

Keçiören Belediyesince köpek saldırısına ilişkin yapılan yazılı açıklamanın, kendisini muhalif olarak konumlandıran bazı haber sitelerinde, “Turgut Altınok Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını Hedef Aldı” ve “Sokak Köpekleriyle İlgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye Yüklendi” başlıklarıyla haberleştirildiğinin ve siyasi istismar peşinde koşulduğunun altını çizen Altınok şunları kaydetti:

"Yazılı açıklamamızda Sayın Bakanımız Mehmet Özhaseki’yi itham edecek en ufak bir ifade kullanmadık ve Bakanlığımızla ilgili de herhangi bir yazı yazmadık. Bakan Bey’in kendisine de bu konuyla ilgili herhangi bir yazı yazmadık. Bunlar tamamen çarpıtma haberlerdir. Bu tür haberler, yaralı çocuğumuzun durumunu istismar etmektir. Bu bir siyasi ahlaksızlıktır. Böyle bir yazı yazdığımızın iddiası yalandır, iftiradır, çamurdur, ahlaksızlıktır. Son derece üzgün olduğumuz bir konuyla ilgili yalan yanlış haber yapan, siyasi rant devşirme peşinde olan, gazetecilik ettiğinden ve ahlakından bihaber olan sözde haber sitelerini kamuoyunun takdirine bırakıyorum.”