AKP’nin nabzı İstanbul'da atıyor! 

AKP’nin nabzı İstanbul'da atıyor! 
KRİTİK BİR MİLYON SEÇMENİktidar partisinde hummalı biçimde süren aday belirleme sürecinde, en önemli başlığı İstanbul oluşturuyor doğal olarak. AKP’de yapılan tüm hesaplar, kararsız görünen bir milyon seçmen için....

KRİTİK BİR MİLYON SEÇMEN

İktidar partisinde hummalı biçimde süren aday belirleme sürecinde, en önemli başlığı İstanbul oluşturuyor doğal olarak. AKP’de yapılan tüm hesaplar, kararsız görünen bir milyon seçmen için. Partide, geçen seçimde Ekrem İmamoğlu’na oy veren ancak anketlerde halen kararsız görünen bir milyon seçmeni alanın, şehri kazanacağı hesapları yapılıyor.

Partide özellikle büyük şehirler konusundaki sancı sürüyor. İstanbul için adı geçen adayların hem avantajları hem de dezavantajları masaya yatırıldığında karar vermek zorlaşıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir haftadan beri yürüttüğü ‘aday mesaisi’ son birkaç gün İstanbul ağırlıklı olarak geçti. Bu nedenle, parti kulislerinde İstanbul başlıklı değerlendirmeler dikkat çekici.

GRİ ALAN HESABI

AKP yönetiminin son seri toplantılarda yaptığı analizlere göre, İstanbul’da 1 milyon 100 bin civarında kararsız seçmen bulunuyor. ‘Gri alan’ olarak tarif edilen bu kitle, daha çok orta ve üst gelir düzeyine sahip seçmen. Bu kişilerin büyük bölümünün 2019’da Ekrem İmamoğlu’na oy verdiği, ancak geçen 5 yıllık süreçte kararsız konumuna geçtiği öne sürülüyor. Çalışmaların bu seçmen üzerinden kurgulanması gerektiği anlatılıyor.

BİR MİLYON SEÇMEN

Partide yapılan analizlerde, “Cumhur ittifakı olarak İstanbul’da yüzde 45 oyumuz var. CHP, tüm bileşenlerle yüzde 45’i buluyor ancak İYİ Parti’nin tavrından sonra ne olur bilmiyoruz. Yani iki ayrı ittifakın yüzde 45’er oy potansiyeli var denilebilir. Burada yüzde 10’luk bir kitle var. Yaklaşık 1 milyon 100 bin seçmenden bahsediyoruz. Seçim sonucunu bunlar belirleyecek. 2019’da bu kitle İmamoğlu’ndan yana tavır almıştı, şimdi kararsız görünüyor” yorumları yapılıyor.

ZORDA KALMAZSAK…

İstanbul adayının kim olacağına gelince... Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, son MKYK’da söylediği bir söz kafaları karıştırdı. Erdoğan, ‘çok özel bir durum olmadığı’ sürece milletvekillerinden belediye başkanı adayı göstermeyi düşünmediklerini söyledi. Erdoğan, “Bizim milletvekili arkadaşlarımızın dışında çok donanımlı arkadaşlarımız var. O nedenle, milletvekilli olmayan isimler üzerinde değerlendirme yapacağız” dedi.

İKİ İSMİN SON DURUMU

Kulislerde bu sözler, İstanbul için adı geçen Murat Kurum ve Adil Karaismailoğlu’nun adaylık olasılığının zayıfladığı şeklinde yorumlanmasına neden oldu. Ancak Cumhurbaşkanının ‘özel bir durum olmadıkça’ sözlerinin, İstanbul için istisna anlamına geldiğini yorumlayanlar da Kurum’un şansının fazla olduğunu iddia edenler de az değil…

ADAY BAŞKANLAR

Son dönemlerde ise İstanbul için Üsküdar, Fatih ve Esenler belediye başkanlarının adları eskiye kıyasla daha fazla konuşulmaya başladı. Ali Yerlikaya da henüz potadan düşmüş değil. Parti yöneticileri, “Cumhurbaşkanı İstanbul’da birkaç anket birden yaptırıyor, kimle yol alacaksak, o aday olacaktır. Yapılan son nabız yoklamalar da sonuçta etkili olacaktır” diyorlar. İstanbul adayı konusunda yapılan değerlendirmelerde popüler aday yerine, ‘sade, hizmet odaklı’ isim olması gerektiğini söyleyenler var. Ayrıca partide, adı geçen her adaya yakın olan bir grup bulunuyor. Bu gruplar, süreci etkilemek için kulis yapıyor.

MOTİVASYON KONUŞMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son toplantıda motivasyonu artırmak için söylediği sözler de ilginç. Erdoğan’ın, “Seçimlere çok iyi hazırlanmalıyız. Çok önemli bir sürece giriyoruz. Bu süreci en iyi biçimde değerlendirmemiz lazım. Sürekli sahada olup vatandaşla iç içe olacağız. Özellikle İstanbul'u kazanmaktan başka çaremiz yok. Bütün hazırlığımızı buna göre yapıyoruz. Adaylar açıklandıktan sonra herhangi bir ayrışma olmadan aday olan olmayan herkes birlikte çalışacak” şeklindeki sözleri, ‘İstanbul travmasını’ göstermesi açısından önemli…