Alaattin Aktaş: 29 Mayıs'ta neye uyanacağız? Türkiye'ye döviz gelmesini sağlayabilecek miyiz, sağlayamayacak mıyız?

Alaattin Aktaş: 29 Mayıs'ta neye uyanacağız? Türkiye'ye döviz gelmesini sağlayabilecek miyiz, sağlayamayacak mıyız?
Ekonomi Gazetesi Yazarı Alaattin Aktaş, KRT TV ve YouTube ortak yayınında Yavuz Oğhan'ın sunduğu Bidebunuizle programına katıldı. Aktaş, Türkiye'nin mevcut ekonomik durumunu değerlendirdi ve seçim süreciyle yaşanacak kırılmaları...

Ekonomi Gazetesi Yazarı Alaattin Aktaş, KRT TV ve YouTube ortak yayınında Yavuz Oğhan'ın sunduğu Bidebunuizle programına katıldı. Aktaş, Türkiye'nin mevcut ekonomik durumunu değerlendirdi ve seçim süreciyle yaşanacak kırılmaları ele aldı.

Dövizin yükselişinin önüne geçmek için tek şartın Türkiye'de güven ortamını sağlamak olduğunu vurgulayan Aktaş, "29 Mayıs sabahı neye uyanacağız belli değil. Ekonomik yönden şöyle bir tercih yapacağız, Türkiye'ye döviz gelmesini sağlayabilecek miyiz, sağlayamayacak mıyız?" şeklinde konuştu.

Aktaş'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Dövizi olan istediği gibi çekemiyor. Merkez Bankası'nın son bir yılda aldığı kararları bırakın biz gazeteciler, bankacılar bile izlemekte zorluk çekiyor. Geçtiğimiz günlerde sistem kilitlendi.

Her şey normal olsa Merkez Bankası'nın döviz kuruyla Kapalı Çarşı fiyatları arasında böylesi bir uçurum olabilir mi? Bankaların döviz alış satış kurları arasında yüzde 5'leri aşan farklar olur mu?

"29 Mayıs sabahı neye uyanacağız belli değil"

29 Mayıs sabahı neye uyanacağız belli değil. Ekonomik yönden şöyle bir tercih yapacağız, Türkiye'ye döviz gelmesini sağlayabilecek miyiz, sağlayamayacak mıyız? Kurun daha da artacağına dönük beklentinin kaynağında Türkiye'nin döviz bulamaması yatıyor.

Bir ülkeye 3 kaynaktan döviz gelir: Bir, doğrudan yatırım yapar yabancı. İki, borçlanma senedi alır, hisse senedi alır, Türkiye'nin çıkardığı devlet içi borçlanma senetlerini alır ya da borç verir.

"Bir yılda bir milyar dolar"

Bize 1,5 yılda yaklaşık 10 milyar dolar doğrudan yatırım gelmiş. Bunun 9 milyarı da yabancıların Türkiye'deki gayrimenkul alımı. Geriye kalıyor 1 milyar dolar. Bir yılda... Dişimizin kovuğu değil.

"Türk vatandaşları artık Türkiye'de değil yurt dışında yatırım yapmaya başladı"

Yabancılar Türkiye'ye döviz getirmek bir yana, Türkiye'deki varlıklarını azalttılar. Türk vatandaşları artık Türkiye'de değil yurt dışında yatırım yapmaya başladı. Bu kalemden toplam 19,5 milyar dolar gitmiş. İkisini topluyoruz, negatif. Geriye kalan kaynak, 55 milyar dolar borçlanmışız. Uygun koşullarda borçlanmıyor Türkiye. Yabancılar görüyor. "Portföy yatırımı gelmiyor, doğrudan yatırım hiç gelmiyor, demek ki bana muhtaçlar" diyor. Kaba şekilde ifade etmek istemiyorum ama biz bir şekilde birilerinin kucağına düşmüşüz. Onlar da bize yüzde 9-10'la borç veriyor.

Türkiye'de güven ortamı oluşturmadan ne karar alırsanız alın, isterseniz faizi de yükseltin yine döviz bulamayız. Taze döviz gelemedikçe de dövizin yukarı gitmesinin önüne geçemeyiz.

Yayının tamamını izlemek için: