Alman basınına göre Erdoğan bir kumarbaz

Alman basınına göre Erdoğan bir kumarbaz
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine karşı olumsuz tavır geliştirmesi, dünya basınında yankı uyandırdı. Alman basınında çıkan haberlerde, “Erdoğan, uluslararası krizlerden kendisine...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine karşı olumsuz tavır geliştirmesi, dünya basınında yankı uyandırdı. Alman basınında çıkan haberlerde, “Erdoğan, uluslararası krizlerden kendisine avantaj sağlamayı seven bir kumarbaz olarak bilinir” ve “Türkiye aslında hala Batı’nın tarafında, ama koşulları kendisi belirlemek istiyor” yorumları yapıldı.

DW Türkçe’nin haberine göre, ekonomi ağırlıklı Handelsblatt gazetesinde özetle şu ifadeler yer aldı:

ANKARA İŞARET VERİYOR
“Türkiye’nin vetosu sadece iki İskandinav ülkesinin güvenliğini tehlikeye atmakla kalmayacak, aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Putin’e beklenmedik bir hediye olacaktır. Böylece şu soru ortaya çıkıyor: Çelişkili bir Rusya politikası izleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan kimin tarafında? Türk İHA’ları Rus askerlerini öldürüyor ancak Ankara Kremlin’e yönelik yaptırımları desteklemiyor. Türkiye Boğaz’ı Rus savaş gemilerine kapatıyor ama Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasını istemiyor. Türkiye aslında hala Batı’nın tarafında, ama koşulları kendisi belirlemek istiyor. Ankara engelleyici tutumu ile bir işaret veriyor.”

ERDOĞAN’IN ŞANTAJI İŞE YARAYABİLİR
Süddeutsche Zeitung gazetesindeki yorum ise şöyle:
“Acı olan, Erdoğan’ın şantajı işe yarayabilir. Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılımı başarısızlığa uğramamalı. Bu yüzden diğer hükümetler Ankara’daki kumarbaza bir şeyler vermek zorunda kalacak ya da belki Kürt meselesi, silahlar, ülkedeki hukuk devletinin sistematik olarak yok edilmesi konularını görmezden gelecek. Türkiye önemli bir NATO ortağı olarak kalacak ancak Türkiye Cumhurbaşkanı NATO için serseri mayın olmaya devam edecek.”

Maerkische Oderzeitung’daki yorunda Erdoğan’ın tutumu eleştiriliyor:

KİMSE CİDDİ OLDUĞUNA İNANMIYOR
“Türkiye Cumhurbaşkanı, uluslararası krizlerden kendisine avantaj sağlamayı seven bir kumarbaz olarak bilinir. Neredeyse kimse, kuzey ülkelerinin (NATO’ya) katılımını veto ederek engelleyeceğine dair açıklamasında ciddi olduğuna inanmıyor. Daha muhtemel olan, bu yolla ABD’yi yeni savaş uçakları sevkiyatına ikna taktiği izlediği. Erdoğan, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri satın alınca (ABD) bunu (Türkiye’ye F-35 satışını) engellemişti. Her şey biraz çarşı-pazar mantığına benziyor ama sonuçta ödenmesi gereken bir bedel var.”