Almanya'da çocuk kaçırma vakaları artıyor: Federal Adalet Dairesi istatistikleri açıkladı

Almanya'da çocuk kaçırma vakaları artıyor: Federal Adalet Dairesi istatistikleri açıkladı
Almanya'da çocuk kaçırma vakalarında kaydedilen artış endişe verici. Federal Adalet Dairesi'nin 2023 istatistiklerine göre, çoğunlukla bir ebeveyn tarafından gerçekleştirilen kaçırma vakaları çoğalmakta. Özellikle annelerin...
Almanya'da çocuk kaçırma vakalarında kaydedilen artış endişe verici. Federal Adalet Dairesi'nin 2023 istatistiklerine göre, çoğunlukla bir ebeveyn tarafından gerçekleştirilen kaçırma vakaları çoğalmakta. Özellikle annelerin çocukları kaçırma vakalarının yaygınlaştığı belirtiliyor. Federal Adalet Dairesi, bu vakalarda taleplere destek verirken, müdahalesinin gönüllü olduğunu ve açıklanan istatistiklerin tüm vakaları kapsamadığını belirtiyor. Bu bağlamda, çocuk kaçırma vakalarının önlenmesi ve çözüme kavuşturulması için daha fazla işbirliği ve çaba gerekliliği ortaya çıkıyor.

Almanya'daki Federal Adalet Dairesi (BfJ), bir ebeveyn tarafından çocuğun velayet hakkının ihlal edilerek yaşadığı ülkeden kaçırılmasıyla ilgili istatistikler paylaştı. 2023 yılında toplam 527 yeni dosyanın işleme alındığı belirtildi. Bu dosyaların 437'si bir ebeveyn tarafından çocuğun kaçırılması vakalarını, 90'ı ise bir ebeveynin diğerine çocuğu göstermemesi vakalarını içeriyordu.

Federal Adalet Dairesi, Almanya'da Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Veçhelerine Dair Lahey Sözleşmesi'nin uygulanmasında merkezi bir rol oynuyor. Sözleşmeye taraf ülkeler arasında Almanya, dosya sayısı bakımından Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere'nin ardından üçüncü sırada yer alıyor.

Verilere göre, çocuğu kaçıran ebeveynlerin çoğunluğunu anneler oluşturuyor. 2023 yılında işleme alınan 437 vakadan 236'sında çocuklar Almanya'dan başka bir ülkeye, 201 vakada ise başka bir ülkeden Almanya'ya kaçırıldı. Ukrayna, 43 dosya ile en fazla dosya gönderen ülke konumunda bulunuyor.

Uluslararası sözleşmenin amacı, çocukların hukuka aykırı şekilde başka bir ülkeye götürülmesi veya alıkonulması durumunda çocukları olumsuz sonuçlardan korumaktır. BfJ, kaçırılan çocukların mümkün olan en kısa sürede normal yaşamlarına geri dönmeleri gerektiğini belirtiyor ve bu konuda danışma ve destek sağlıyor. Dairenin müdahalesi gönüllü olduğu için açıklanan sayılar tüm kaçırma vakalarını yansıtmıyor.