Almanya’da İçişleri Bakanlığı’na ilk kez kadın oturacak

Almanya’da İçişleri Bakanlığı’na ilk kez kadın oturacak
Almanya’nın müstakbel başbakanı Olaf Scholz, 26 Eylül’deki seçimlerde en yüksek oyu alan ve Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile koalisyon hükümeti kuracak olan Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) bakan adaylarını açıkladı.Koalisyon...

Almanya’nın müstakbel başbakanı Olaf Scholz, 26 Eylül’deki seçimlerde en yüksek oyu alan ve Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile koalisyon hükümeti kuracak olan Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) bakan adaylarını açıkladı.

Koalisyon hükümetini oluşturan üç partiden bakan adaylarını en son açıklayan parti olan SPD, Almanya tarihinde bir ilke imza atarak Federal İçişleri Bakanlığı koltuğunu bir kadın bakana teslim edecek. Scholz, SPD Hessen Örgütü Nancy Faeser’in, İçişleri Bakanı olacağını duyurdu.

Halihazırdaki Federal Adalet ve Aile Bakanı Christine Lambrecht’in Savunma Bakanlığı’nın başına geleceği açıklanırken, şu andaki Federal Çevre Bakanı Svenja Schulze’nin Kalkınma Bakanı olacağı belirtildi. Merkel hükümetinde Federal Çalışma Bakanı olarak görev yapan Hubertus Heil’in ise görevini yeni hükümette de sürdüreceği açıklandı.

Scholz, Federal Sağlık Bakanlığı görevine ise SPD’nin sağlık uzmanı Karl Lauterbach’ın geleceğini duyurdu. Yeni kurulacak Federal İmar Bakanlığı görevine SPD Başkan Yardımcısı Klara Geywitz’in aday gösterildiği ifade edildi.

“GÜCÜN YARISI KADINLARIN ELİNDE OLMALI”
SPD’nin gösterdiği bakan adaylarının dördünün kadın, üçünün erkek olmasını “doğru” bir adım olarak değerlendiren Scholz, buna gerekçe olarak, Almanya toplumunun yarısının kadınlardan, yarısının da erkeklerden oluşmasını ve kadınların da “gücün yarısını” elinde bulundurmaları gerekliliğini gösterdi.