Altın rezervlerini tane tane anlattı

Altın rezervlerini tane tane anlattı
Eski Hazine Müsteşarı ekonomist Mahfi Eğilmez ‘128 milyar dolar nerede?’ tartışması sürerken, son yazısında ‘Merkez Bankası’nın (TCMB) altın ve dolar rezervleri ile ilgili güncel durumu değerlendirdi. Eğilmez yazısında,...

Eski Hazine Müsteşarı ekonomist Mahfi Eğilmez ‘128 milyar dolar nerede?’ tartışması sürerken, son yazısında ‘Merkez Bankası’nın (TCMB) altın ve dolar rezervleri ile ilgili güncel durumu değerlendirdi. Eğilmez yazısında, TCMB’nin kendi malı olan döviz ve altın rezervlerinin 16 Nisan itibariyle swaplar hariç tutulduğunda eksi 60,4 milyar dolar olduğunu belirtti.
“TCMB’nin rezervleri ve onun içindeki altınlar son dönemin en çok tartışılan ekonomik konusu olmaya devam ediyor” ifadelerini kullanan Eğilmez, yazısında TCMB sitesinde yer alan bilgilerden faydalandı.
Rezervlerin 16 Nisan 2021 tarihi itibariyle durumunu 2018 yılı başındaki durumuyla karşılaştırmalı olarak bir tabloyla sunan Eğilmez, “Tablo bize TCMB’nin brüt rezervlerinin 2018 başından bu yana 25,6 milyar dolar azaldığını (döviz rezervlerinin 40,2 milyar dolar azaldığını, altın rezervlerinin ise 14,6 milyar dolar arttığını) gösteriyor” ifadelerini kullandı. Eğilmez, yazısında şöyle devam etti:
NET REZERVLERDE 36,6 MİLYAR DOLARLIK AZALMA
“Buna karşılık bankaların yatırdıkları zorunlu karşılıklar gibi TCMB’nin rezervlerinde yer alan ama kendisine ait olmayan döviz ve altın rezervlerini düşerek bulduğumuz net rezervlerin eksi 0,8 milyar dolara düştüğünü görüyoruz. Buna göre net rezervlerde 2018 başından bu yana 36,6 milyar dolarlık azalma olmuş.”
“AZALMA 94,9 MİLYAR DOLAR ÇIKIYOR”
“Net rezervlerin içinde swap işlemleriyle alınan 59,6 milyar dolarlık döviz ve altın da var. Bunlar da TCMB’nin malı değil, bir başka deyişle emanet varlıklar olduğu için net rezervlerden düşülmesi gerekiyor. Bunları düşünce 16 Nisan 2021 itibarıyla swaplar hariç net rezervler eksi 60,4 milyar dolar ve 2018 başından bu yana azalma da 94,9 milyar dolar çıkıyor.”
“ALTINLAR DA TABLONUN İÇİNDE”
“Son günlerde altın varlıkları sanki bu rezervlere dâhil değilmiş de onların da eklenmesi gerekirmiş gibi bazı açıklamalar yapıldı. Oysa TCMB sitesinden alınan tanımdan ve buna göre oluşturulan tablodan açıkça görüleceği gibi altınlar da tablonun içinde ve onlar da dâhil olarak hesaplanan swaplar hariç net rezervler 16 Nisan 2021 tarihi itibarıyla eksi 60,4 milyar dolardır.”