Anagold yönetimine atanan kişi, "ÇED olumlu" raporu veren şirketin de yönetiminde yer almış

Anagold yönetimine atanan kişi, "ÇED olumlu" raporu veren şirketin de yönetiminde yer almış
CHP'li Turan Taşkın Özer, 9 işçinin göçük altında kaldığı Çöpler Altın Madeni alanına verilen "ÇED olumlu" raporunu hazırlayan firmanın yönetim kurulunda yer alan Ahmet Oğuz Öztürk'ün, Anagold şirketinin yönetim kurulunda...
CHP'li Turan Taşkın Özer, 9 işçinin göçük altında kaldığı Çöpler Altın Madeni alanına verilen "ÇED olumlu" raporunu hazırlayan firmanın yönetim kurulunda yer alan Ahmet Oğuz Öztürk'ün, Anagold şirketinin yönetim kurulunda yer aldığını belirtti.

CHP Milletvekili Turan Taşkın Özer, Erzincan'da çökmenin meydana geldiği Çöpler Altın Madeni alanına verilen "ÇED olumlu" raporunu hazırlayan firmanın yönetim kurulunda yer alan Ahmet Oğuz Öztürk'ün, Anagold şirketinin yönetim kurulunda yer aldığını söyledi.

Özer, "Bağımsızlıktan yoksun firmalar ile çevresel tehdidin gizlenmesi veya yokmuş gibi davranılması bizi bugün bu faciaya getirdi" dedi.

Özer ayrıca, Öztür'ün İliç’te madencilik yapan Anagold'un yönetim kurulu üyesi olarak atandığını belirterek, "Bu atama, sipariş raporun ödülü olsa gerek diye düşünmemek elde değil" ifadelerini kullandı.

"Çevresel tehdit gizlendi"

ÇED raporunun doğru bir şekilde analiz edilerek verilmesi gerektiğine vurgu yapan Özer, doğru analizin ÇED raporu hazırlama yetkisi olan kurum ve kuruluşların bağımsızlığıyla mümkün olabileceğine vurgu yaptı.

Ekim 2021'de, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından şirkete verilen "ÇED olumlu" kararının SRK Danışmanlık isimli şirket tarafından verildiğini kaydeden Özer, şirketin Yönetim Kurulu Üyesi olan Ahmet Oğuz Öztürk'ün, 5 Şubat 2024'te Anagold Madencilik A.Ş.'de de Yönetim Kurulu Üyesi olarak yer aldığını kaydetti.

Özer, "Bağımsızlıktan yoksun firmalar ile çevresel tehdidin gizlenmesi veya yokmuş gibi davranılması bizi bugün bu faciaya getirdi" ifadelerini kullandı.

"Yetersiz denetim sonucu facia yaşandı"

Ülkemizde vahşi madencilik yetersiz, sınırları belirsiz kanunlar ve çıkarılan yönetmeliklerle olağan hale gelmiş, sonucunda İliç’te yetersiz denetim sonucu facia yaşanmıştır.

Bakınız ÇED Raporu, belirli bir projenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği ve değerlendirildiği bir süreçtir. Yapılacak işin doğru bir şekilde analiz edilmesi öncelikli olarak ÇED Raporu hazırlama yetkisi olan kurum ve kuruluşların bağımsızlığıyla mümkündür.

07.10.2021 tarihinde, Murat Kurum’un Bakan olduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından dağıtım yerlerine, ÇED olumlu kararı ve belgesi gönderiliyor.

"Bu atama, sipariş raporun ödülü olsa gerek"

Ancak Maden işletmesinin Fırat nehrine 350 metre uzaklıkta olmasına, zehirli siyanürün suya karışması tehlikesi olmasına ve toprak kayması tehlikesi bulunmasına rağmen olumlu ÇED raporu düzenleniyor. ÇED raporunun düzenlendiği dönemde, olumlu ÇED raporu düzenleyen firma SRK Danışmanlık isimli şirket. Şirketin Yönetim Kurulu üyesi kim? Ahmet Oğuz Öztürk.

Tarih 5 Şubat 2024 Ahmet Oğuz Öztürk, yani aynı kişi İliç’te madencilik yapan, maden firması Anagold Madencilik A.Ş.’nin de yönetim kurulu üyesi olarak atanıyor. Bu atama, sipariş raporun ödülü olsa gerek diye düşünmemek elde değil.

"Siparişle ÇED raporu alınmasına müsaade eden yönetmelikler düzenlemeli"

Bağımsızlıktan yoksun firmalar ile çevresel tehdidin gizlenmesi veya yokmuş gibi davranılması bizi bugün bu faciaya getirdi.

Sipariş üzerine rapor hazırlanmasına hukuken imkan veren, müsaade eden Bakanlık ve hatta rapora bile gerek görmeyerek İliç’teki madene kapasite artırımı onayı veren Murat Kurum, bu facianın sorumlusudur.

Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı, doğa ve insan katliamına soluksuz bir şekilde yol açan maden şirketlerine ruhsat vereceğine; siparişle ÇED raporu alınmasına müsaade eden yönetmelikleri düzenlemeli ve derhal bu işin bağımsız kuruluşlarca yapılmasını sağlamalıdır. Aksi durumda daha birçok kez bu facialarla karşılaşmamız kaçınılmaz olacaktır.