Anagold'un kapasite artış talebine Murat Kurum onay vermiş

Anagold'un kapasite artış talebine Murat Kurum onay vermiş
AKP'nin İBB Başkan adayı Murat Kurum'un Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde Anagold Altın Madeni’nin kapasite artışına onay verdiği ortaya çıktı.Erzincan'ın İliç ilçesinde mimar ve mühendislerin...
AKP'nin İBB Başkan adayı Murat Kurum'un Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde Anagold Altın Madeni’nin kapasite artışına onay verdiği ortaya çıktı.

Erzincan'ın İliç ilçesinde mimar ve mühendislerin tüm uyarılarına rağmen kapatılmak bir yana kapasite artırımı yapılan Anagold’a ait madende pasa dağında çökme meydan geldi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 667 çalışandan 9 kişiye ulaşılamadığını ve 400 kişiyle aramanın yapıldığını söyledi.

Anagold Altın Madeni’nin kapasite artışına ise Murat Kurum'un Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği  Bakanı olduğu dönemde izin verildiği ortaya çıktı.

2019'daki kapasite artırımı sonrası şirkete 2022 yılındaki siyanür sızmasından dolayı 16 milyon 441 bin lira ceza verilmişti.

Hüda Kaya, Kurum'a soru önergesi vermişti

 

HDP eski milletvekili Hüda Kaya, 2022'de madende, siyanürün toprağa karıştığı iddialarını Meclis gündemine taşıyarak Murat Kurum'a şunları sormuştu:

  • Yaklaşık 600 futbol sahası büyüklüğündeki yığın liç sahasında heyelan olduğu ve heyelan sonucunda sahanın zeminindeki membran koruyucunun yırtıldığı ve bu yırtığın da bulunamadığı iddiaları doğru mudur?
  • Madende günde 80 ton kullanılan siyanür olduğuna göre, iddia edilen yırtıktan toprağa karışmış ve karışmaya devam eden siyanür oranı belirlenmiş midir?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı,  siyanür sızıntısı ile ilgili yaptığı açıklamada  tüm denetlemelerin gerçekleştirildiğini, yapılan analizlere göre “insan ve çevre sağlığı açısından herhangi bir risk bulunmadığını” belirtmişti

Murat Kurum'un ofisinden açıklama geldi

 

Murat Kurum'un ofisinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ilgili madenle alakalı tek sorumluluğu çevreye verdiği zararları denetlemektir. Dönemin Bakanı Murat Kurum’un, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın madenin işletilmesi ile kapasitesiyle hiçbir ilgisi yoktur.

Üstelik Murat Kurum döneminde madenin çevreye verdiği zarar tespiti yapıldığında maden ocağına en üst düzeyden ceza kesilmiş, faaliyetleri durdurulmuştur."