Ankara Moskova hattında işler yolunda

Ankara Moskova hattında işler yolunda
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Soçi’de yaptığı görüşmeden, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı doğal gazın parasını kısmen ruble ile ödemesi kararı çıktı.Cumhurbaşkanı Erdoğan,...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Soçi’de yaptığı görüşmeden, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı doğal gazın parasını kısmen ruble ile ödemesi kararı çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi'ye yaptığı günübirlik çalışma ziyareti kapsamında Putin ile bir araya geldi. 18 günde ikinci kez biraraya gelen iki lider, toplantı sonrasında basının karşısına çıkmadı. Görüşme öncesi kısa açıklama yapılırken görüşme sonrasında sadece ortak bildiri yayımlandı.

SURİYE OPERASYONU’NA NİYET

Türkiye-İran ve Rusya’nın 19 Temmuz’da Tahran’daki Astana Zirvesi’nden dönerken Erdoğan, Türkiye’nin sınırlarına yönelik saldırılarını artıran YPG’ye karşı yeni operasyon yapma kararlılığının ortaya konulduğunu açıklamıştı. Erdoğan, Suriye operasyonuna destek verilmesi gerektiğini de vurgulamıştı. Bu nedenle Erdoğan’ın Soçi görüşmesi sırasında Putin’den operasyon konusunda daha esnek bir tavır takınmasını istemesi bekleniyordu.

Yaklaşık dört saat süren görüşmenin ardından yayınlanan ortak açıklamada, Suriye ile ilgili olarak bir paragraf yer aldı. Açıklamada, iki liderin, Suriye’nin siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettikleri öneme işaretle, Suriye’de tüm terör örgütlerine karşı mücadelede dayanışma ve eşgüdüm içinde hareket etme kararlılıklarını teyit ettikleri vurgulandı.

Açıklamada özetle, “Liderler; iki ülke arasındaki ticaret hacminin tespit edilen hedefler doğrultusunda ve dengeli bir temelde artırılması; ekonomi ve enerji alanlarında iki ülkenin birbirlerinden beklentilerinin mütekabiliyet çerçevesinde karşılanması konularında işbirliğinin güçlendirilmesi yönünde somut adımlar atılması üzerinde mutabık kalmışlardır” denildi.

RUBLE ÖDEMESİNE KISMET

Türkiye’nin Suriye operasyonuna kapının açılmadığı görüşmede, doğal gaz ithalatı karşılığında kısmen ruble ile ödeme yapılması kararı çıktı.

Sputnik’in haberine göre, Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Rusya Federasyonu’ndan aldığı doğal gazın parasını kısmen ruble ile ödemesi konusunda tarafların anlaşmaya vardığını söyledi.
Novak, "Türkiye'ye oldukça önemli bir hacimde, yılda 26 milyar metreküp düzeyinde sevk edilen doğalgaz konusu ele alındı. Liderler, görüşmeler sırasında doğalgaz teslimatlarında kısmen ruble cinsinden ödemeye başlanacağı konusunda anlaştı. Kademeli şekilde ulusal para birimlerine geçmekten bahsediyoruz ve ilk aşamada bazı tedarikler Rus rublesiyle ödenecek" dedi.

Novak, Akkuyu Nükleer Santrali ve Türk Akımı doğalgaz boru hattının ayrıntılı olarak ele alındığını söyledi. Novak, Putin ve Erdoğan'ın finans ve bankacılık konularını görüştüklerini, bu alanda anlaşmalara vardıklarını belirtti.

Novak, “Bugün aktif olarak ele alınan alanlardan biri de ticari şirketlerimizin, vatandaşlarımızın turistik geziler sırasında ödeme yapabilmeleri, ticaret çerçevesinde para alışverişi yapabilmeleri için anlaşma sağlandığı finans ve bankacılık konuları da ele alındı” açıklamasını yaptı.

Görüşme sonrasında Türkiye-Rusya arasında Ekonomik İş Birliği Mutabakat Zabtını, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak imzaladı.