Artıbir, İstanbul için son anketi masaya yatırdı: İmamoğlu ve Kurum arasında makas açık değil

Artıbir, İstanbul için son anketi masaya yatırdı: İmamoğlu ve Kurum arasında makas açık değil
Yerel seçimlere geri sayım sürerken anket firmalarının araştırmaları da merak ediliyor. Artıbir Araştırma Genel Müdürü Hüseyin Çalışkaner, son anket verileri üzerinden değerlendirmelerde bulundu. Ekrem İmamoğlu ve Murat...
Yerel seçimlere geri sayım sürerken anket firmalarının araştırmaları da merak ediliyor. Artıbir Araştırma Genel Müdürü Hüseyin Çalışkaner, son anket verileri üzerinden değerlendirmelerde bulundu. Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum arasındaki makas farkının açık olmadığını belirten Çalışkaner, AKP'nin DEM'in adayı Meral Danış Beştaş'ı da konsolide etmeye çalıştığını vurguladı.

31 Mart'taki yerel seçimlere sayılı günler kala anket firmalarının araştırmaları devam ediyor. TELE1’de Ülkü Çoban’ın sunduğu ‘Gün Ortası’ programına konuk olan Artıbir Araştırma Genel Müdürü Hüseyin Çalışkaner son anket verileri üzerinden değerlendirmelerde bulundu.

"Erdoğan tek bir tuşa basamıyor"

AKP’nin DEM Parti İBB adayı Meral Danış Beştaş’ı konsolide etme peşinde olduğunu söyleyen Çalışkaner, “Sayın Erdoğan zaten sahada. Urfa’da, Kütahya’da, Balıkesir’de İstanbul’u konuşuyor. İstanbul Erdoğan için çok ciddi bir rüya ancak geldiğimiz noktada İstanbul’u kazanma ihtimali yok. Sayın Erdoğan şu an tüm tuşlara basıyor ama bir tek tuşa basamıyor, o da ekonomi. Çünkü kasa bomboş” ifadelerini kullandı.

Genel seçimleri hatırlatan Çalışkaner ” ‘Tencerenin götüremeyeceği iktidar yok’ demiştik ama Erdoğan yüzde 52 ile kazandı. O zaman din ve milliyet politikasını kullandı. Fatih Erbakan ‘Yerel seçimler bir beka sorunu değildir’ demişti çok net bir tespit. Bu kez ‘vatan, millet, Sakarya’ politikası da yapamıyorlar çünkü seçmen görüyor. Tüm belediye başkanlarının vaatleri ekonomik. Ne kadar acı” dedi.

Çalışkaner’in değerlendirmeleri şöyle:

“Murat Kurum’un gaflarını önlemek için önüne prompter konuldu. Murat Kurum bakanlığı döneminde Erdoğan’ın gözünde iyi bir teknokrat olduğu düşünebilir. Ama son bir ayda ne kadar düşük profili olduğunu gördük. Gaf üstüne gaf yapıyor. Bir belediye başkan adayı düşünün ki rakibinin vaatlerinin yüzde 87’sini yerine getirdiğini söylesin. Ekrem İmamoğlu için bundan daha büyük bir propaganda olamaz, rakibi söylüyor. Tabii ki Erdoğan’ın masasında bu konuşuluyor. Tek adam rejimlerinde güçlü profiller yaratmazsınız. Erdoğan da bunu yapıyor. AKP deyince aklınıza gelen tek isim Erdoğan. Başka bir isim, başka bir profil yok. Sayın Erdoğan da bunu çok net gördüğü için ricayla oy istiyor. ‘Bu son seçimim. İstanbul’da benim olsun’ diyor.

"Emekliler AKP'den kopamıyor"

Nuray Babacan da yazdı; emeklilerin ciddi bir AKP’den kopuşu var. Emeklileri ikiye ayırıyorum. Bunlardan biri 65 yaş üstü emekliler, kolay kolay parti değiştirmezler. Bir de EYT’liler var. Onlar da AKP’den ciddi bir kopuş var. Sayın Erdoğan bunu görüyor. ‘Tencerenin götüremeyeceği iktidar yok’ demiştik ama Erdoğan yüzde 52 ile kazandı. O zaman din ve milliyet politikasını kullandı. Fatih Erbakan ‘Yerel seçimler bir beka sorunu değildir’ demişti çok net bir tespit. Bu kez ‘vatan, millet, Sakarya’ politikası da yapamıyorlar çünkü seçmen görüyor. Tüm belediye başkanlarının vaatleri ekonomik. Ne kadar acı, sanki cumhurbaşkanı seçiyoruz!

"Beştaş'ı konsolide etmeye çalışıyorlar"

 

Bala’da adayla DEM Parti anlaşmış olabilir ama DEM Parti kurumsal olarak AKP ile anlaşmış diyemeyiz. Ayrıca görüşmelerinde de bir beis yok. Geçtiğimiz günlerde Selahattin Demirtaş’a yapılan da işkence. DEM Parti şu an Adalet Bakanlığı görüşüyor ama AKP ile bir seçim görüşmesi yok. Bunu daha çok AK Partililer çıkarıyor. Sayın Beştaş’ı konsolide etmeye çalışıyorlar. Son araştırmamıza Beştaş’ın oyu yüzde 4.8. Buna rağmen Ekrem İmamoğlu. Ekrem İmamoğlu yüzde 37.5, Murat Kurum yüzde 35, Beştaş yüzde 4.8, Buğra Kavuncu yüzde 3.8, YRP adayı yüzde 2.5. Yüzde 11 civarında da kararsızlar var. Bu kararsızlar dağıtıldığında Ekrem İmamoğlu 3 puan önde. Makas çok açık değil ve bunu herkes görüyor. Dolayısıyla da DEM Parti’yi çekilmemesi üzerine bir argüman kuruluyor. Habertürk YRP adayını çıkarabilirler mi? Çok merak ama ben buna ihtimal vermiyorum.”