‘Asgari ücrete zam var’ diyemedi 

‘Asgari ücrete zam var’ diyemedi 
AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce NATO zirvesinden dönüşte gazetecilere, asgari ücrete ara zam için "Yıl ortasında bakılır, gerekirse işçimizden esirgemeyiz" demişti. Özbekistan dönüşünde de asgari ücret gündemdeydi....

AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce NATO zirvesinden dönüşte gazetecilere, asgari ücrete ara zam için "Yıl ortasında bakılır, gerekirse işçimizden esirgemeyiz" demişti. Özbekistan dönüşünde de asgari ücret gündemdeydi. Erdoğan bu kez, “Ben vatandaşıma onu aldatacak, yani yapmayacağımız veya yapamayacağımız bir şeyi söylemeyi doğru bulmam. Asgari ücreti tespit için bir komisyon var. Her sene toplanıyor. Dolayısıyla da bunun vakti aralıktır. Vakti geldiğinde de asgari ücretle sorumlu olan sendikalar ve Çalışma Bakanlığım otururlar konuşurlar, adımı atarız. Durum bu. Yani eğer asgari ücret vatandaşımı hakikaten enflasyona ezdiriyorsa, o görüşmelerde belirleme de ona göre yapılır” dedi. 

Ancak bu noktada ilginç bir gelişme oldu. Erdoğan’ın uçakta şeker fiyatlarıyla ilgili sözlerinin sansürlenmesi gibi asgari ücret konusundaki sözlerle ilgili de dağıtılan metinde farklılıklar dikkat çekti. 

Asgari ücrette ara zam olmayacağı izlenimi veren bu sözler dağıtılan metine yapılan eklemelerle “yumuşatılmış”, “Olağanüstü bir gelişme olduğu zaman biz bunlara da kapalı değiliz. Başta bakanım olmak üzere sendikacılarla zaten sürekli irtibat halindeler, görüşüyorlar. Böyle bir şey var mı yok mu onu biz de görüyoruz zaten. Biliyorsunuz daha yeni asgari ücrette görülmemiş bir zam yapmak suretiyle asgari ücreti farklı bir noktaya çektik. Bundan sonra da vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” sözleri eklenmişti. 

Erdoğan’ın bu sözlerinin medyaya yansımasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücrete net zammın yapıldığını, ek zammın gündemde olmadığını açıkladı. Bilgin, temmuzda kamu çalışanlarına enflasyon farklarının yatırılacağını söyledi.