Avrupa’da da vakalara rağmen tedbirleri kaldırılıyor

Avrupa’da da vakalara rağmen tedbirleri kaldırılıyor
Covid-19 salgını dünya genelinde yayılmaya devam etmesine rağmen çok sayıda ülke, salgına karşı aldığı tedbirleri hafifleterek normale dönüyor.Haftalık vaka sayısının 5 milyonun üzerinde olduğu Avrupa, Covid-19’un öncelikli...

Covid-19 salgını dünya genelinde yayılmaya devam etmesine rağmen çok sayıda ülke, salgına karşı aldığı tedbirleri hafifleterek normale dönüyor.

Haftalık vaka sayısının 5 milyonun üzerinde olduğu Avrupa, Covid-19’un öncelikli gündem olmaktan çıkmaya başladığı kıtalar arasında. Günlük Covid-19 vakalarının 20 binlerde seyrettiği İspanya’da Sağlık Bakanlığı, 28 Mart’tan itibaren Covid-19’a grip muamelesi gösterme kararı alarak, temel önlemleri kaldırdı. Bu kapsamda Covid-19’da hafif veya belirtisiz vakalara karantina zorunluluğu uygulanmayacak.

İNGİLTERE'DE TEDBİRLER KALDIRILDIKTAN SONRA VAKALAR ARTTI
Covid-19’a karşı devlet sorumluluğundan kişisel sorumluluk sürecine geçilen, karantina ve sosyal mesafe dahil bütün tedbirlerin kaldırıldığı İngiltere’de son 3 haftadır Covid-19 vaka sayıları artışa geçti. Öte yandan, ülkede ücretsiz Covid-19 testleri ise bu hafta sona erecek ve sadece 75 yaş üstü ile 12 yaş üstü bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler testlere ücretsiz erişebilecek.

İTALYA'DA OHAL 1 NİSAN'DA KALDIRILIYOR
İtalya’da Covid-19 salgınına yönelik ilk kez 31 Ocak 2020’de getirilen ve daha önce 7 kez uzatılan olağanüstü hal (OHAL) uygulaması, ülkede Covid-19 aşılama kampanyasında, aşısını tamamlayanların oranının yüzde 90’u bulmasının da etkisiyle 1 Nisan’dan itibaren yürürlükten kalkacak.

ALMANYA’DA TEDBİRLER EYALETLERE GÖRE KALDIRILACAK
Günlük vaka sayılarının en az 200 binlerde olduğu Almanya’da hükümetin aldığı karara göre geniş çaplı kısıtlamalar 2 Nisan’da kalkacak. Bu kapsamda hastaneler ve bakımevleri gibi tesisler ile toplu taşıma araçları dışında maske kullanma zorunluluğu kalkacak. Testler ise sınırlı alanlarda uygulanacak. Enfeksiyonun çok yüksek olduğu yerlerde bölgesel kısıtlamaları eyalet hükümetleri uygulayabilecek.

BELÇİKA’DA HAFİFLEME KARARINDAN SONRA HASTANEYE YATIŞLAR ARTTI
Belçika’da Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsünün verilerine göre, son 7 günde bir önceki haftaya göre yüzde 17’lik artışla 10 bin 561 vaka görüldü. Ülkede günlük ortalama 192 kişi hastaneye kaldırılırken, rakamlardaki artışların sebebi, tedbirlerin büyük ölçüde kaldırılmasına bağlanıyor.